Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napravite zdravi čokoladni banana hljeb s bademovim brašnom

Preuzmite sliku

Ovaj zdravi čokoladni banana hljeb napravljen od (bademovog) brašna, i zaslađen samo prirodnim sastojcima, sjajan je desert ili slatki doručak.

Često banana hljeb zna biti pun ulja i rafiniranih šećera koje veoma jednostavnim zamjenama možete izbaciti iz recepta. Osim što je zdraviji, ovaj čokoladni banana hljeb i lakši je što znači da ćete ga više moći i pojesti. Pogotovo ako dolazi uz koju kuglicu sladoleda ili malo svježega voća, prenosi Gastro.hr.

Također, zapamtite i da će njegov okus biti još bolji sljedećeg dana, stoga se pobrinite da ga pripremite dovoljno.

  • Sastojci:

    -3 srednje velike banane
    -3 jajeta
    -60 ml javorovog sirupa
    -1 kašičica ekstrakta vanilije
    -250 g (bademovog) brašna
    -45 g kakaa u prahu
    -1 kašičica sode bikarbone
    -1/2 kašičice soli
    -85 g nasjeckane tamne čokolade
    -so

  • Priprema:

    -Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite posudu za hljeb papirom za pečenje. Poprskajte posudu sa sprejem za kuhanje.
    -U velikoj zdjeli pomiješajte pire od banana, jaja, javorov sirup i ekstrakt vanilije dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Dodajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i so. Dobro promiješajte, a zatim dodajte čokoladne kapi ili komadiće čokolade.
    -Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Po vrhu pospite dvije kašike nasjeckane čokolade. Pecite 50-60 minuta.
    -Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim hljeb izvadi van i prebacite na rešetku za hlađenje.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje