Ovaj zdravi čokoladni banana hljeb napravljen od (bademovog) brašna, i zaslađen samo prirodnim sastojcima, sjajan je desert ili slatki doručak.
Često banana hljeb zna biti pun ulja i rafiniranih šećera koje veoma jednostavnim zamjenama možete izbaciti iz recepta. Osim što je zdraviji, ovaj čokoladni banana hljeb i lakši je što znači da ćete ga više moći i pojesti. Pogotovo ako dolazi uz koju kuglicu sladoleda ili malo svježega voća, prenosi Gastro.hr.
Također, zapamtite i da će njegov okus biti još bolji sljedećeg dana, stoga se pobrinite da ga pripremite dovoljno.
Sastojci:
-3 srednje velike banane
-3 jajeta
-60 ml javorovog sirupa
-1 kašičica ekstrakta vanilije
-250 g (bademovog) brašna
-45 g kakaa u prahu
-1 kašičica sode bikarbone
-1/2 kašičice soli
-85 g nasjeckane tamne čokolade
-so
Priprema:
-Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite posudu za hljeb papirom za pečenje. Poprskajte posudu sa sprejem za kuhanje.
-U velikoj zdjeli pomiješajte pire od banana, jaja, javorov sirup i ekstrakt vanilije dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Dodajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i so. Dobro promiješajte, a zatim dodajte čokoladne kapi ili komadiće čokolade.
-Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Po vrhu pospite dvije kašike nasjeckane čokolade. Pecite 50-60 minuta.
-Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim hljeb izvadi van i prebacite na rešetku za hlađenje. (Tuzlanski.ba)