Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite ukusni espresso cheesecake sa glazurom od čokolade

Preuzmite sliku

Svako od nas ima svoj omiljeni slatkiš, onaj koji obožava da pojede uz svoju popodnevnu kafu.

Dok jedni vole čokoladne poslastice, drugi preferiraju voćne, a treći vole hrskave varijante sa šlagom. Ukusi su različiti, zbog čega se često sreću nevjerovatne kombinacije, baš poput naše današnje. Šta kažete na duet vaše omiljene kafe i kolača? Nešto što će vas držati na nogama, ali i ujedno zasladiti svojim neponovljivim ukusom, prenosi Ženski magazin. Nešto kao espresso cheesecake sa čokoladnom glazurom.

  • Potrebno:

    Za koru:

    2 i po šolje mrvica čokoladnih kolačića
    2 kašike šećera
    4 kašike putera

    Za fil:

    ¼ šolje slatke pavlake
    2 i po kašike instant espreso praha
    1 kg krem sira
    1 šolja pavlake
    1 i po šolja šećera
    5 jaja
    1 kašika čistog ekstrakta vanile
    prstohvat soli

    Za glazuru:

    1/3 šolje slatke pavlake
    2 kašike kukuruznog sirupa
    ½ šolja sjeckane mliječne čokolade

    Priprema:

    Zagrijati rernu do 250 stepeni. Premazati okrugli pleh sprejom protiv lijepljenja. Za pripremu kore potrebno je pomiješati mrvice čokoladnih kolačića sa šećerom i istopljenim puterom. Dobijenu smjesu presuti na dno pleha i peći u rerni oko 10 minuta. Ostaviti nakon toga da se potpuno ohladi.

    Za pripremu fila potrebno je u manju šerpu sipati slatku pavlaku i pustiti da provri na srednjoj temperaturi. Dodati espresso prah i pomiješati da se sjedini. Ohladiti zatim na sobnoj temperaturi. S druge strane izmiksati krem sir, pavlaku i ohlađenu pavlaku sa espresso prahom uz dodatak šećera. Kada se sve dobro sjedini dodavati jaja, jedno po jedno. Na kraju umešati ekstrakt vanile i so.

    Dobijeni fil staviti preko ohlađene kore i vratiti u rernu. Smanjiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći oko 1h. Isključiti rernu i ostaviti kolač da odstoji najmanje 1h u rerni i 2h izvan nje, pa ga tek tad izvaditi iz kalupa.

    Za pripremu glazure potrebno je u manjoj šerpi zagrijati pavlaku i kukuruzni sirup na srednjoj temperaturi. Mliječnu čokoladu staviti u manju posudu i preko nje preliti krem kada provri. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga, mikserom umutiti dobijenu glazuru i sipati preko kolača. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,