Svako od nas ima svoj omiljeni slatkiš, onaj koji obožava da pojede uz svoju popodnevnu kafu.
Dok jedni vole čokoladne poslastice, drugi preferiraju voćne, a treći vole hrskave varijante sa šlagom. Ukusi su različiti, zbog čega se često sreću nevjerovatne kombinacije, baš poput naše današnje. Šta kažete na duet vaše omiljene kafe i kolača? Nešto što će vas držati na nogama, ali i ujedno zasladiti svojim neponovljivim ukusom, prenosi Ženski magazin. Nešto kao espresso cheesecake sa čokoladnom glazurom.
Potrebno:
Za koru:
2 i po šolje mrvica čokoladnih kolačića
2 kašike šećera
4 kašike putera
Za fil:
¼ šolje slatke pavlake
2 i po kašike instant espreso praha
1 kg krem sira
1 šolja pavlake
1 i po šolja šećera
5 jaja
1 kašika čistog ekstrakta vanile
prstohvat soli
Za glazuru:
1/3 šolje slatke pavlake
2 kašike kukuruznog sirupa
½ šolja sjeckane mliječne čokolade
Priprema:
Zagrijati rernu do 250 stepeni. Premazati okrugli pleh sprejom protiv lijepljenja. Za pripremu kore potrebno je pomiješati mrvice čokoladnih kolačića sa šećerom i istopljenim puterom. Dobijenu smjesu presuti na dno pleha i peći u rerni oko 10 minuta. Ostaviti nakon toga da se potpuno ohladi.
Za pripremu fila potrebno je u manju šerpu sipati slatku pavlaku i pustiti da provri na srednjoj temperaturi. Dodati espresso prah i pomiješati da se sjedini. Ohladiti zatim na sobnoj temperaturi. S druge strane izmiksati krem sir, pavlaku i ohlađenu pavlaku sa espresso prahom uz dodatak šećera. Kada se sve dobro sjedini dodavati jaja, jedno po jedno. Na kraju umešati ekstrakt vanile i so.
Dobijeni fil staviti preko ohlađene kore i vratiti u rernu. Smanjiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći oko 1h. Isključiti rernu i ostaviti kolač da odstoji najmanje 1h u rerni i 2h izvan nje, pa ga tek tad izvaditi iz kalupa.
Za pripremu glazure potrebno je u manjoj šerpi zagrijati pavlaku i kukuruzni sirup na srednjoj temperaturi. Mliječnu čokoladu staviti u manju posudu i preko nje preliti krem kada provri. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga, mikserom umutiti dobijenu glazuru i sipati preko kolača. (Tuzlanski.ba)