Ova ukusna verzija talijanskog deserta, sa slasnim umakom od višanja, idealna je za početak vikenda…
Sastojci za panna cottu:
200 ml sojinog vrhnja za kuhanje
250 ml sojinog mlijeka
30 g smeđeg šećera
2 g agar-agara u prahu
korica limuna
Sastojci za umak od višanja:
250 g otkoštenih višanja
2 kašike smeđeg šećera
sok polovice limuna
Priprema:
Panna cotta: u srednje velikom loncu pomiješaj vrhnje, mlijeko i šećer. Dodaj agar-agar, koricu limuna i dobro promiješaj.
Lonac zatim stavi na vatru, pričekaj da zakipi i zatim još kuhaj dvije minute. Makni s vatre.
Ulij u čaše ili posudice po želji. Ostavi da se malo ohladi, a zatim stavi u frižider na najmanje sat vremena.
Za umak od višanja: u srednje velikom loncu pomiješaj višnje, šećer i sok polovice limuna. Kuhaj sve zajedno od 8 do 12 minuta. Dobijenim umakom prelij prethodno pripremljenu panna cottu i zatim pospi limunovom koricom. (Tuzlanski.ba)