Liker od jagoda i zove vrlo je jednostavno pripremiti, a osim što ćete spremiti slatke mirise proljeća za čitavu godinu, imate i dobar razlog za šetnju šumom kako biste nabavili sastojke.
Počinje sezona jagoda… i već malo žalimo jer će brzo proći. U želji da što duže uživamo u njihovoj osvježavajućoj slatkoći, smišljamo razne načine kako da ih što duže sačuvamo. Od smrzavanja, kuhanja pekmeza ili pravljenja kompota, i kumice na placu i internet puni su savjeta.
Liker se može raditi i od divljih jagoda, a osim što ga možete pijuckati kao aperitiv ili uz deserte, možete ga koristiti i kao dekadentni preljev uz razne poslastice.
Savršeno će nadopuniti souffle od čokolade ili kakav desert od kuhanog voća.
Recept je vrlo jednostavno slijediti i garantujemo da će rezultat biti odličan. .
Sastojci za liker od jagoda i zove:
2 kg jagoda
20-ak cvjetova zove
1,5 l rakije
4 dl sirupa od zove
1 kg šećera
cejlonski cimet i klinčić, po želji
Priprema likera od jagoda i zove:
Pripremite veću staklenku pa u nju dodajte cijele jagode i sve ostale sastojke.
Promiješajte sadržaj i ostavite ga tri sedmice na toplom mjestu ili osunčanom dijelu prozora. Povremeno promiješajte.
Nakon tri sedmice procijedite te čuvajte liker na tamnom i hladnom mjestu. Ako želite gušći liker, dio jagoda propasirajte i umiješajte, piše portal Kreni Zdravo. (Tuzlanski.ba)