Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najljepši jesenji slatkiš: Evo kako da napravite kesten pire

Preuzmite sliku

Popularno

Svako godišnje doba ima po jednu ili dvije namirnice koje ih obilježavaju, a jesen je prepoznatiljiva po bundevi i kestenu.

Kesten je predivnog ukusa, a i mirisa, a postoji bezbroj načina za pripremu. Možete da ga pečete, pravite tortu, ali i neprevaziđeni kesten pire. Jesen ne može da prođe, a da ne pojedete ovaj slatkiš bar jednom, a predlažemo vam da napravite kesten pire sa čokoladom.

Sastojci:

1 kg kestena
500 ml mlijeka
2 vanilin šećera
20 g šećera
25 ml ruma
150 ml vode
40 g kakao praha
70 g crne čokolade

Priprema:

Kesten zasijecite po sredini, da se malo otvori, pa stavite u šerpu i kuhajte dok ne krene da ključa, pa ostavite na šporetu još 20 minuta. Očistite, pa dobro izblendirajte.

U drugu šerpu sipajte mlijeko, vanilin šećer, šećer i rum. Kada krene da ključa, ostavite tečnost još 5 minuta, pa sipajte preko kestenja. Dobro izmiješajte i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Prebacite u blender i lijepo izblendirajte.

Pomiješajte vodu i kakao i kuhajte dok ne krene da vri, a onda dodajte čokoladu i kuhajte dok se ne istopi. Pomiješajte sa kesten pireom i lijepo sjedinite. Ohladite u frižideru. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,