Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Možemo i bez krompira: Jednostavan recept za hrskavi čips od tikvica

Preuzmite sliku

Tikvice su mnogima omiljeno povrće jer se uistinu mogu pripremati na sto načina.

Možemo ih stavljati u složence, razne vrste variva i rižota, praviti od njih supe ili umake, pripremati na grillu ili pohovati, jesti na “lešo”, puniti ih, napraviti od njih zdravu zamjenu za tjesteninu…

Mogućnosti je mnogo, a jedna od njih je i čips od tikvica. Ako ga dosad niste probali, učinite to jer nećete požaliti kada prvi put okusite to hrskavo zadovoljstvo.

Sastojci:

2 srednje tikvice

maslinovo ulje

sol

Priprema:

1. Tikvice ogulite, operite i narežite na tanke kriške pomoću mandoline ili nekog drugog rezača. Ako imate tikvice u čije ste podrijklo sigurno i znate da nisu špricane, ne morate ih guliti.

2. Dva veća protvana obložite masnim papirom za pečenje. Položite na njih ploške tikvica i pazite da se ne preklapaju. Svaku krišku premažite maslinovim uljem s donje i gornje strane te posolite.

3. Stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite oko sat vremena, tj. dok ne dobiju zlatnožutu boju i postanu hrskave. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,