Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mousse od jogurta: Recept za idealni ljetni desert

Preuzmite sliku

Popularno

Šta ima bolje od osvježavajućeg i laganog deserta u sred vrućeg ljetnog dana?

Za pripremu ovog moussa od jogurta vam nije potrebno više od 15-20 minuta, a možete ga servirati već nakon 2 sata hlađenja u frižideru. Jako je pogodan kao desert za fešte i roštilje jer ga možete pripremiti nekoliko sati prije nego što vam gosti dođu. Pred serviranje samo još izaberite „ukras“, kao naprimjer svježe voće i umak od malina, i gotov je jedan od najjednostavnijih a najboljih ljetnih deserata, piše Hanuma Kocht

Sastojci:

500 g jogurta (npr. 300 g grčkog i 200 g klasičnog jogurta)

3 kašike šećera u prahu

na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera

4 listića želatine ili 6 g agartine (biljna želatina) ili 6 g mljevene želatine ili 1 pak. instant želatine (20 g)

350 ml slatkog vrhnja

svježe voće po želji

Priprema:

1) Listiće želatine potopite u hladnoj vodi.

2) Pomiješajte jogurt, šećer u prahu i vaniliju u prahu.

3) Želatinu rukama ocijedite i prebacite u šerpicu. Otopite je na laganoj vatri (1. stepen od 9 je dovoljan). U tečnu želatinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.

4) Slatko vhnje istucite u šlag pa umiješajte u jogurt. Kremu saspite u čašice, zdjelice ili čak jednu veliku zdjelu ako želite da vadite noklice – to je stvar ukusa. Kremu stavite na hlađenje na jedno 2-3 sata. Toliko je potrebno da se stvori kremasti mousse pun zračnih mjehurića.

5) Prije serviranja izrežite razne vrste voća na sitne kockice i poslužite uz mousse. Po želji možete i ispirirati maline ili jagode, propasirati pa ovaj umak koristiti kako biste mousse obogatili dodatnom voćnom notom.

Alternative za listiće želatine:

a) Priprema sa mljevenom želatinom: mljevenu želatinu rastopite u 2-3 kašike hladne vode pa sačekajte da nabubri. Otopite je na laganoj vatri (1. stepen od 9 je dovoljan). U tečnu želatinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.

b) Priprema sa agartinom/biljnom želatinom: Agartinu pomiješajte sa 100 ml vode (pogledajte uputstvo na pakovanju) pa je kuhajte 2 min. U tečnu agartinu umiješajte prvo 1-2 kašike od smjese od jogurta kako biste izjednačili temperature sastojaka. Tek onda saspite ovu mješavinu u preostali jogurt.

c) Priprema sa instant-želatinom: Pomiješajte jogurt sa prahom iz kesice. Tek onda dodajte šećer, vaniliju u prahu i tučeni šlag.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,