Mekan, lagan i ukusan, ovaj mus od limuna vrhunski je ljetnji desert. Tako osvježavajuć, kremast i lagan, kad ga jednom probate, pravićete ga stalno.
Kako se pravi mus od limuna
Sastojci:
Za bazu:
3/4 mljevenog ili izmrvljenog keksa
(6 punih listova)
2 kašike šećera
3 kašike neslanog putera, rastopljenog
Za mus:
2 1/2 kašike svežeg limunovog soka
1 1/2 kašike vode
1 1/2 kašičice želatina u prahu bez ukusa
355 ml slatke pavlake
1 šolja (110 g) šećera u prahu
žuta prehrambena boja(opciono)
340 g krem sira, omekšanog
290 g krema od limuna
šlag, kriške limuna, listići mente i borovnice za ukrašavanje
Priprema:
Prvo napravite bazu. Pomešajte keks i šećer, a zatim dodajte puter. Ravnomijerno rasporedite bazu u 8-10 čaša za mus i pritisnite kašičicom.
Sipajte limunov sok i vodu u malu posudu. Po vrhu ravnomijerno pospite želatin, ostavite da odstoji 5 minuta.
U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Dodajte 1/3 šolje šećera u prahu, po želji obojite žutom prehrambenom bojom i dobro umutite.
U posebnoj velikoj posudi za mješanje umutite krem sir. Dodajte krem od limuna i preostale 2/3 šolje šećera u prahu u mješavinu.
Zagrijte rastopljeni želatin u mikrotalasnoj rerni na 30 sekundi. Mutite 1 minut da se želatin dobro rastvori, a zatim ostavite da se hladi 3 minuta. Ne duže.
U krem sir polako sipajte smjesu želatina, a zatim mješajte dok se dobro ne sjedini. Lagano umješajte slatku pavlaku dok se sve lijepo ne sjedini.
Kašikom sipajte mus u čaše. Pokrijte i stavite u frižider 2 sata (ili do 1 dan unapred ako želite) da se stegne. Ukrasite po želji. Poslužite hladno.
Napomene
Mješavina želatina ne smije da se hladi duže od 3 minuta, inače može početi da se veže, pa ćete dobiti grudvice u musu. Koristite isključivo svježe iscijeđeni sok od limuna. Krem sir mora biti zagrijan na sobnoj temperaturi, inače se neće dobro umutiti.
Recept plus: Krem od limuna
Sastojci:
4 jaja
140 g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
rendana kora od jednog limuna
100 ml limunovog soka
100 g neslanog putera
Priprema:
Dobro operite limun rastvorom vode i sode bikarbone i isperite ga mlakom vodom. Prosušite papirnim ubrusom i narendanjte koru. Zatim iscjedite sok.
Žicom umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kuvajte to na pari dva minuta uz stalno mešanje žicom. Dodajte limunovu koru. Nakon 4-5 minuta kuvanja dodajite postepeno puter.
Nastavite da kuvate uz stalno mešanje dok se krem blago ne zgusne. Zatim sklonite s pare.
Kad se krem malo prohladi, prespite ga u sterilisanu teglu, zatvorite i držite u frižideru. (Lepota i zdravlje)