Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lahmacun: Recept za ´tursku pizzu´ s mljevenim mesom

Preuzmite sliku

Popularno

Tanki, ali sočni lahmacun (lahmadžun) omiljena je brza hrana u Turskoj.

Prodaje se na svakom koraku, ali pravi se i kod kuće. Uobičajeno je istisnuti limunov sok na pizzu, kao i zarolati ga s paradajzom, lukom i puno peršuna. Neki dodaju i pavlaku ili salatu.

Sastojci za lahmacun:
1 kašičica (5 g) aktivnog kvasca
1/3 kašičice šećera
150 ml mlake vode
350 g oštrog brašna
½ kašičice soli
1 kašičica maslinovog ulja

Fil:
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica luka
2 paradajza
Svežnjić peršuna
Sol i biber
225 g mljevenog mesa (janjetina)
15 ml umaka od paradajza
kašičica mljevene paprike
sok 1 limuna

1. Promiješajte šećer i kvasac u maloj posudi s mlakom vodom i ostavite 15 minuta
2. Prosijte brašno i sol u većoj posudi, dodajte smjesu s kvascem i ostatak mlake vode pa umijesite tijesto. Prema potrebi dolijte još vode.
3. Kuglu tijesta premažite s malo maslinovog ulja, pokrijte vlažnom krpom i ostavite jedan sat ili dok se ne udvostruči.
4. Propržite sjeckani luk na maslinovom ulju, dodajte narezani paradajz i dinstajte dok se tekućina ne reducira pa posolite prema ukusu.
5. Stavite mljeveno meso u posudu pa mu dodajte umak od paradajza, peršun, mljevenu papriku, limunov sok te smjesu od luka i paradajza. Začinite i izmiješajte smjesu rukama te stavite u frižider, savjetuje PunKufer.hr.
6.Tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj površini pa podijelite na 6 dijelova. Svaki stanjite oklagijom i razvucite pa premažite smjesom.

Pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200°C. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,