Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lagani kolač s višnjama i pudingom koji sladi i osvježava

Preuzmite sliku

Popularno

Ovo bobičasto voće, koje je nastalo križanjem slatke trešnje s divljim i kiselim vrstama, odličan je dodatak kolačima.

U nastavku vam donosimo recept za kolač s višnjama i puding kremom. Radi se o laganom kolaču s kiselkastom notom višanja koji je ukusan za zasladiti se i osvježiti u isto vrijeme.

Kolač se pravi svježim višnjama, ali može se praviti s onima iz staklenke.

Sastojci

Krema od višanja:

– 500 grama očišćenih višanja
– 600 ml vode
– 150 grama griza
– 180 grama šećera

Žuta krema:

– 2 pudinga od vanilije
– 3 kašike šećera
– 750 ml mlijeka
– 2 vanilin šećera
– 250 grama margarina
– 200 grama šećera u prahu
– oko 150 grama petit keksa za podlogu
– 2 šlaga iz vrećice

  • Priprema

    Krema od višanja i griza:

    1. Vodu staviti da prokuha.
    2. Dodati griz i nastaviti kuhati.
    3. Na kraju dodati višnje i šećer, ostaviti još malo da kuha (1-2 minute), zatim skinuti s vatre.
    4. U protvan (dimenzija 23 x 32 cm) složiti na dno petit keks.
    5. Kada sklonite višnje s vatre odmah možete preliti preko keksa.
    6. Ostavite da se ohladi.

    Žuta puding krema:

    1. Skuhajte pudinge sa šećerom i vanilin šećerom.
    2. Ostavite da se ohladi.
    3. Margarin sobne temperature pjenasto izradite sa šećerom u prahu.
    4. Sjedinite margarin i puding, te dobro izradite.
    5. Rasporedite kremu preko kreme od višanja.
    6. Premažite sa šlagom koji ste prethodno izradili.
    7. Ostavite da prenoći u frižideru. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,