Hrskavo tijesto, sočne višnje, nježna krema od vanilije i pokrivač od tučenog slatkog vrhnja, nama zvuči kao idealan kolač dok sjedimo u toplome, odmaramo misli i kroz prozor gledamo snijeg kako pada…
Ovaj je kolač, čim se pojavio tamo negdje prije dvije i više decenija, obilježio mnoge rođendane i druženja, svaka ga domaćica ima zapisanog u svojoj slatkoj bilježnici i mnogima je ostao u pamćenju kao savršeno kremasto zadovoljstvo. Evo, i mi smo ga se prisjetili i napisali vam recept (da ne tražite po bilježnicama) jer nam se čini baš kao idealan kolač za ove prohladne i snježne dane, prenosi punkufer.hr.
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta (zamrznutog ili 2 komada svježeg razvaljanog)
1 teglica višanja (375 g)
Za kremu:
700 ml mlijeka
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
5 kašika šećera
250 g maslaca
I dodatno:
500 ml slatkog vrhnja
malo čokolade (za ribanje)
Priprema:
1. Zamrznuto lisnato tijesto odmrznite i tanko razvaljajte pa izrežite na 10 podjednakih traka. Ako koristite svježe razvaljano tijesto, samo ga izrežite na trake. Višnje dobro ocijedite.
2. Na svaku traku tijesta u jednom redu poslažite višnje pa spojite rubove tijesta. Složite ih na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C te pecite oko 15 minuta, odnosno dok rolice lijepo ne porumene.
3. Izvadite rolice iz rerne i ohladite.
4. Napravite kremu: od ukupne količine mlijeka oduzmite nekoliko kašika pa s njime izmiješajte prah za puding. Zakuhajte ostatak mlijeka, ubacite razmućeni puding pa ga skuhajte, na samom kraju kuhanja umiješajte žumanjke i šećer pa svezajedno još kratko kuhajte. Kremu potpuno ohladite pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
5. Na pladanj po dužini nanesite malo kreme, na nju složite 4 rolice s višnjama te ih premažite kremom. Na sloj kreme složite sljedeće 3 rolice, premažite kremom, potom 2 rolice, nanesite kremu i na kraju stavite zadnju rolicu pa premažite kremom te ostatkom kreme zagladite stranice. Dobit ćete duguljasti kolač piramidalnog oblika.
6. Istucite slatko vrhnje u kremasti šlag pa njime premažite čitav kolač. Na kraju naribajte malo čokolade. Dobro ohladite i služite narezano na deblje kriške. (Tuzlanski.ba)