Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kraljica sitnih kolača: Recept za mađaricu koja će nestati sa stola u tren oka

Mađarica je, složit ćete se, jedan od onih kolača bez kojeg ne možemo zamisliti razne zabave, ma niti jednu svečanu priliku, ako ćemo iskreno…

S pravom je nazivamo kraljicom sitnih kolača i najčešće baš za njom posežemo kad nas ponude miješanim kolačima, bilo to kod kuće ili u gostima, prenosi punkufer.hr. Za njenu pripremu treba i vremena i vještine, ali zato nas ona nagrađuje svojom slašću već na prvi griz. I na drugi, treći, peti, jer mi ne poznajemo baš nikoga ko se zaustavio na samo jednom komadu mađarice, a vi?

  • Sastojci:

    Za kore:
    600 g glatkog brašna
    1 prašak za pecivo
    200 g šećera
    200 ml kiselog vrhnja
    2 jaja
    50 g masti
    prstohvat soli

    Za kremu:
    1 l mlijeka
    100 g oštrog brašna
    200 g šećera
    200 g čokolade za kuhanje
    5 kašika kakaa
    1 kašika ruma
    200 g maslaca

    Glazura:
    150 g čokolade za kuhanje
    100 g maslaca
    1 kašika ulja

    Priprema:

    1. U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli i šećer, promiješajte pa dodajte jaja, mast i vrhnje te umijesite glatko tijesto.

    2. Tijesto podijelite na 5 ili 6 jednakih dijelova, na papiru svaki dio razvaljajte što tanje možete (na veličinu pleha na kojem ćete peći kore), prebacite na obrnutu stranu pleha za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 8-9 minuta (kore trebaju ostati bijele, ne smiju se prepeći). Dok se jedna kora peče, vi razvaljajte drugu i tako dok ne ispečete sve kore. Pustite da se kore dobro ohlade.

    3. Skuhajte kremu: u dubljem, većem loncu izmiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, pazite da razbijete eventualne grudvice, dodajte ostatak mlijeka pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro izmiješajte.

    4. Slažite mađaricu (obavezno je mažite vrućom kremom): stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru pa opet dio kreme i činite to sve dok ne dođete do zadnje kore. Ostavite da se mađarica ohladi, preko nje stavite nešto teško (poput debelih knjiga ili teških dasaka) i ostavite da tako stoji barem 5-6 sati.

    5. Čokoladna glazura: na pari otopite natrganu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje. Glazuru ohladite jedno desetak minuta potom je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,