Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept: Kraljevska musaka…

Preuzmite sliku

Popularno

Potrebno:

• 800 g bundeve

• 500 g krompira

• 500 g špinata

• 4 jajeta

• veća glavica crvenog luka

• 2 paprike

• veza peršuna

• dvije-tri kašike prezle

• 50 g putera

• 2 kašike ulja

• 100 g kačkavalja

• so i biber

Priprema:

Bundevu očistite, uklonite joj koru, isijecite na manje komade i kuhajte 10 minuta u ključaloj, slanoj vodi, pa ocijedite, ohladite i isijecite na kockice. Krompir ogulite, isjeckajte na kockice i kuhajte u ključaloj slanoj vodi da omekša, pa ocijedite, izgnječite za pire, dodajte strugani kačkavalj, puter, so i umućena jaja i energično umutite da dobijete kremastu masu. Špinat očistite, blanširajte u ključaloj slanoj vodi, ocijedite, isjeckajte, pa propržite na vrelom ulju, zajedno sa sjeckakim lukom. Posolite, pobiberite i ohladite.

Vatrostalnu posudu obilato premažite puterom, pospite prezlom i po dnu rasporedite sloj mase od krompira, odozgo nanesite sloj ohlađene bundeve, preko nje sloj špinata, pa ponovo bundevu i sve prekrijte masom od krompira. Odozgo stavite komadiće putera i pecite 35 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,