Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolačići s okusom ljeta: Recept za popularne muffine s borovnicama

Preuzmite sliku

Popularno

Trgovine i pijace trenutno obiluju borovnicama. To bobičasto voće obiluje vitaminom C i K, dijetalnim vlaknima, kalijem, kalcijem te nizom drugih hranjivih tvari.

Borovnice se mogu jesti u sirovom obliku te se obično dodaju jogurtu, zobenim kašama i drugim zdravim doručcima. Međutim s njima se mogu ispeći i fini muffini.

  • Sastojci za muffine:

    170 grama svježih borovnica

    150 grama smeđeg šećera

    110 grama brašna

    60 grama kiselog vrhnja

    60 ml svježe iscijeđenog soka narandže

    55 grama rastopljenog maslaca

    korica jedne narandže

    1 veliko jaje

    ½ čajne kašikice praška za pecivo

    ½ čajne kašikice sode bikarbone

    prstohvat soli

    Priprema:

    1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stepeni.

    2. Premažite unutrašnjost kalupa za muffine uljem ili stavite po jednu papirnatu čašicu u svaki otvor.

    3. Naribajte koricu svježe narandže.

    4. Iscijedite sok naranče.

    5. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

    6. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje sa šećerom, rastopljenim maslacem, kiselim vrhnjem, narandžinim sokom i narandžinom koricom.

    7. Pomiješajte suhe sastojke s mokrim sastojcima.

    8. Nježno umiješajte svježe borovnice u smjesu.

    9. Napunite svaki kalup sa smjesom do otprilike 3/4 veličine kalupa.

    10. Stavite peći muffine na 220 Celzijevih stepeni 5 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 do 20 minuta.

    11. Ako niste sigurni jesu li muffini pečeni, provjerite s čačkalicom. Gurnite čačkalicu u jedan muffin – ako je čačkalica suha, kolačići su gotovi. Ako je čačkalica mokra, muffine ostavite peći još nekoliko minuta.

    12. Ohladite ih prije posluživanja.

  • Prijatno! (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,