Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolač s jabukama: Jednostavan i savršen za jesenske dane

Preuzmite sliku

Popularno

Jabuka je kraljica jesenskog voća, a deserti i slastice u kojima je glavna zvijezda bili su jako česti u prošlosti.

Pripremite ovaj njemački kolač, vrlo jednostavan biskvit s nadjevom od jabuka i mirisnim cimetom te posipom od badema.

Sastojci:

1,5 šolja brašna

1/4 šolje + 3 kašike maslaca

1/3 šolje šećera

1 kašika ekstrakta vanilije

1 jaje

3/4 kašike praška za pecivo

1/4 kašike soli

  • Nadjev:

    4-5 jabuka

    1 kašika soka od limuna

    1/2 kašike cimeta

    Dodatno:

    2/3 šolje brašna
    1/4 šolje smeđeg šećera
    1/4 kašike soli
    1/2 kašike cimeta
    1/4 šolje maslaca
    1/3 šolje badema u listićima

    Priprema:

    Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u frižider da se stegne.

    Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u frižider.

    Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz frižidera, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.

    (Skuhaj.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,