Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kao stvorena za ljetne dane, ukusna francuska poslastica s trešnjama

Preuzmite sliku

Popularno

Stigla je sezona trešanja, a već ih je sad moguće pronaći u marketima i tržnicama. Volimo ih svježe, ali i u desertima jer uvijek daju dozu sočnosti.

Ovo je jedna od najjednostavnijih ljetnih slastica, jer u nekoliko minuta od sastojaka koje uvijek imate kod kuće, smućkate ovu finu, francusku deliciju. Voće birate sami, ali u originalu idu trešnje, a upravo im je sezona u punom jeku. Tada se zove Clafoutis. Ukoliko stavljate drugo voće, desert zovu Flognarde.

Sastojci:

500 g trešanja
3 jaja
100 g šećera
100 g brašna
160 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
1 žličica paste od vanilije (ili arome)
Maslac za kalup

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bojana Matek (@bokylicious)

Priprema:

Rernu zagrijte na 180°C.

Miksajte jaja te postepeno dodavajte šećer dok se smjesa ne udvostruči.

Dodajte prosijano brašno neprekidano miksajući dok ne razgradite sve eventualne grudice.

Dodajte mlijeko, slatko vrhnje te vaniliju. Sve povežite pa pustite smjesu da odstoji nekoliko minuta.

Keramički kalup namastite maslacem.

Trešnje očistite od košpica i prepolovite. Poslažite ih u kalup pa prelijte smjesom. Smjesa je prilično tekuća, ali to treba tako biti.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 35 do 40 minuta. Clafoutis će se dosta napuhnuti, ali će se po vađenju iz rerne ponovno spustiti.

Ohladite 15 do 20 minuta pa pospite šećerom u prahu.

Clafoutis se također može jesti i hladan, savršeno prija u tople ljetne dane, dobro ohlađen u frižideru.

Ovaj jednostavan desert od nekoliko sastojaka, nalik je pečenoj kremi ili pudingu, a pomalo podsjeća i na debelu voćnu palačinku. U svakom slučaju, vrlo brzo i bez puno muke možete uživati u vrlo ukusnom slatkom jelu. Možete ga poslužiti uz sladoled ili šlag. (Večernji list| Instagram: Bojana Matek)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,