Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kao iz bakine kuhinje: Recepti za kompot od kajsija

Preuzmite sliku

Popularno

Iskoristite sezonu najraznovrsnijeg voća i napravite na vrijeme zimnicu. Sada je idealan period da se napravi džem i kompot.

Nekada se kompot stalno služio umjesto soka i naše bake i djedovi su ga pravili sa posebnim uživanjem.  Slijedite tradiciju i vi napravite savršeno ljetnje osvježenje koje će se garantovano svidjeti i vašoj djeci. Recept bez i sa šećerom.

Kompot od kajsija

Sastojci:

1 kg kajsije
750 g šećera
1 l vode

Priprema:

Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu. Deset polovina očišćenih kajsija stavite u sterilisanu teglu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta na dole. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuhajte dok se ne otopi, a onda prelijte kajsije. Tako uradite i sa drugom teglom.

Kompot od kajsija (bez šećera)

Sastojci:

1 kg kajsije
1 l vode
malo limunske kiseline

Priprema:

Na isti način kao u prvo receptu očistite kajsije, pa ih poredajte u sterilisane tegle. Ista količina kajsija ide u tegli i isto da budu okrenute na dole. U šerpu sipajte vodu i limunsku kiselinu, a ako želite dodajte malo meda. Kuhajte dok ne proključa, a onda prelijte kajsije. Dobro zatvorite. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,