Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Idealna iftarska poslastica: Atayef – arapske palačinke punjene pudingom

Preuzmite sliku

Popularno

Arapski specijalitet “Atayef” ili “Qatayef” je desert, koji se servira posebno za vrijeme ramazana.

On se sastoji od palačinki, koje mnogi  zovu “palačinke sa 1001 rupicu”. U videu ćete vidjeti kako se prave i koliko su mekane i sočne. Ove palačinke se pune vrlo jednostavnim a ipak jako ukusnim pudingom od mlijeka i slatkog vrhnja, piše Hanuma Kocht.

Sastojci za cca. 20 komada:

180 g brašna

100 g semolina/durum brašna

230 ml mlijeka

230 ml vode

1 kaškica suhog kvasca

1 kaškica praška za pecivo

½ kaškice soli

2 kašike šećera

Puding od mlijeka i slatkog vrhnja:

500 ml mlijeka

150 ml slatkog vrhnja

60 g šećera

60 g gustina

Opcionalno: ružina voda, vanilija u prahu, ekstrakt od vanilije ili vanilin šećer.

Osim toga: mljevene pistacije, lješnjaci i kokos.

*Zamjena za semolinu: Ovo brašno se najčešće koristi za pripremu domaće tjestenine. Ono atayefu daje poseban ukus. Ako ga ne možete kupiti, koristite klasično brašno (oštro ili univerzalno) ili jako fino mljeveni pšenični ili kukuruzni griz ili rižino brašno.

Priprema pudinga:

1) Prvo pripremite fil, jer se on mora hladiti. U jednom loncu pomiješajte 2/3 mlijeka i cijelo slatko vrhnje. Umiješajte šećer i sve prokuhajte.

2) Preostalu trećinu mlijeka pomiješajte sa gustinom i dodajite uz stalno miješanje u vrelo mlijeko. Ubrzo će se stvoriti gusti puding. Lonac maknite sa vatre pa umiješajte ružinu vodu i vaniliju u prahu.

3) Puding saspite u duboki tanjir ili plitku zdjelu kako bi se što prije ohladio. Prekrijte ga prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga. Stavite ga na stranu da se potpuno ohladi i u međuvremenu pripremite tijesto za palačinke.

Priprema palačinki:

4) U većoj zdjeli pomiješajte brašno i semolinu. Dodajte so, prašak za pecivo, kvasac i šećer. Sve promiješajte metlicom za snijeg.

5) Pomiješajte vodu i mlijeko i kratko ih ugrijte u mikrovalnoj. Mješavina ne smije biti vrela!

6) Mokri sastojci se postepeno i uz stalno miješanje metlicom za snijeg (ili pomoću miksera) dodaju u suhe. Stvoriće se tijesto koje je trunčić gušće od tijesta za klasične palačinke. Smjesu dobro prekrijte pa stavite na toplo mjesto da nadolazi oko pola sata.

7) Nakon tog vremena biće puno zračnih mjehurića. Pripremite fildžan ili neku drugu malu posudu, pomoću koje ćete tijesto porcionirati.

8) Zagrijte jednu veću tavu (bez ulja) prvo na najjaču vatru pa smanjite na srednju (kod mene je to 5. stepen od 9)

9) U tavu sipajte 2-3 porcije tijesta (ne previše, jer se ne smiju lijepiti jedna za drugu). Nakon minut ili dva na površini palačinki ćete vidjeti puno rupica. Palačinke sada ne prevrćite, nego sačekajte da se površina potpuno osuši. Zatim ih izvadite iz tave i redajte na kuhinjsku krpu. Prekrijte ih da se ne osuše.

Na ovaj način nastavite dok ne potrošite tijesto. Ono je dovoljno za 20 palačinki, zavisno od veličine. Znači, gotove palačinke su na jednoj strani smeđe boje a na drugoj bijele i pune rupica.

Punjenje:

10) Ohlađeni puding kratko promiksajte. Zatim onu stranu palačinke na kojoj su rupice punite sa 1 kašikom od pudinga (ne brinite, ništa neće iscuriti). Alternativno za punjenje možete koristiti i špric kesicu. Krajeve palačinke prstima dobro pritisnite nekoliko puta, kako se nebi otvorile (pogledajte u videu).

Atayef umačite u pistacije, lješnjake i kokos i redajte u krug na jedan lijepi tanjir za torte. Ja ih uvijek stavim na barem 1-2 h u frižider ali vi ih po želji možete odmah degustirati.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,