Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hladni ljetni desert: Najbolji ledeni vjetar koji ćete probati

Preuzmite sliku

Popularno

Svoje omiljeno ljetno voće ukombinujte u finu kremu i bez grižnje savjesti uživajte u poslasticama. 

Omiljeni kolač koji nije kompliciran kao što se čini!

Sastojci:

kivi, jagode, banane

Tijesto za koru:

9 bjelanjaka
300 g kristal šećera
2 kašike jabučnog octa
1 kašike glatkog brašna

Krema:

300 ml mlijeka
6 kašika šećera
3 vanilin šećera
4 kašika oštrog brašna
9 žutanjaka
125 g maslaca
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Bjelanjke mikserom izmiješajte u čvrsti snijeg. Malo-pomalo dodajte šećer. Kada dobijete jako čvrst snijeg, umiješajte ocat i brašno. Najveći pleh koji imate u svojoj rerni prekrijte papirom za pečenje te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka.

Pecite 30 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena. Izvadite iz rerne i pustite da se dobro ohladi.

Za kremu izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Kad smjesa postane svijetlo žuta, dodajte brašno i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje, zagrijte na laganoj vatri i pjenjačom umiješajte smjesu od žutanjaka pa skuhajte kremu. Pustite je da se dobro ohladi. Kako se ne bi stvorila kožica, prekrijte posudu prozirnom folijom. U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiješajte, zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite. Ostavite sa strane.

Kivi ogulite i narežite na šnite, kao i jagode. Na samom kraju slatko vrhnje istucite u šlag. Koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravougla.

Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora. Kolač ukrasite šlagom sa svih strana i još dodatno obogatite voćem. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,