Garantujemo kako će kombinacija sočnog biskvita i sjajnog ganachea od mliječne i tamne čokolade zadovoljiti želje najvećih ovisnika o slatkom.
Svoj kolač ukrasite nasjeckanim oraščićima, šarenim bombonama, mrvicama ili komadićima bijele čokolade. Imajte na umu da dobro pristaje i uz sladoled od vanilije i tučeno vrhnje, prenosi MissMama.
Sastojci za biskvit:
6 kašika maslaca
200 g šećera
1 jaje + 1 žumanjce
1 kašičica ekstrakta vanilije
70 g brašna
50 g kakaa
¼ kašičice soli
2 kašike mlijeka
Sastojci za ganache:
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
120 ml slatkog vrhnja
1 kašika maslaca
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni.
Četvrtastu posudu (20 x 20 cm) obložite papirom za pečenje.
Otopite maslac na vatri, dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete pastu.
Premjestite smjesu u posudu i miksajte dok se malo ne ohladi. Dodajte jaja i vaniliju i miksajte dok smjesa ne poprimi svijetlu žutu boju.
Umiješajte brašno, kakao i sol i lagano izmiksajte. Na kraju ulijte mlijeko.
Smjesu špatulom prebacite u posudu za pečenje i zagladite.
Pecite otprilike 25 minuta, a potom izvadite i pričekajte da se biskvit ohladi. Za to vrijeme pripremite ganache.
Zagrijte vrhnje i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pričekajte minutu, a potom izmiješajte. Ubacite maslac i miješajte dok se ne rastopi.
Glatku i sjajnu čokoladnu smjesu prelijte preko biskvita i premjestite na neko hladnije mjesto. Narežite i držite u zatvorenoj posudi. (Tuzlanski.ba)