Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fantastični dupli čokoladni kolač sa biskvitom za vaše maksimalno zadovoljstvo

Preuzmite sliku

Garantujemo kako će kombinacija sočnog biskvita i sjajnog ganachea od mliječne i tamne čokolade zadovoljiti želje najvećih ovisnika o slatkom.

Svoj kolač ukrasite nasjeckanim oraščićima, šarenim bombonama, mrvicama ili komadićima bijele čokolade. Imajte na umu da dobro pristaje i uz sladoled od vanilije i tučeno vrhnje, prenosi MissMama.

Sastojci za biskvit:

6 kašika maslaca

200 g šećera

1 jaje + 1 žumanjce

1 kašičica ekstrakta vanilije

70 g brašna

50 g kakaa

¼ kašičice soli

2 kašike mlijeka

Sastojci za ganache:

100 g tamne čokolade

100 g mliječne čokolade

120 ml slatkog vrhnja

1 kašika maslaca

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni.

Četvrtastu posudu (20 x 20 cm) obložite papirom za pečenje.

Otopite maslac na vatri, dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete pastu.

Premjestite smjesu u posudu i miksajte dok se malo ne ohladi. Dodajte jaja i vaniliju i miksajte dok smjesa ne poprimi svijetlu žutu boju.

Umiješajte brašno, kakao i sol i lagano izmiksajte. Na kraju ulijte mlijeko.

Smjesu špatulom prebacite u posudu za pečenje i zagladite.

Pecite otprilike 25 minuta, a potom izvadite i pričekajte da se biskvit ohladi. Za to vrijeme pripremite ganache.

Zagrijte vrhnje i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pričekajte minutu, a potom izmiješajte. Ubacite maslac i miješajte dok se ne rastopi.

Glatku i sjajnu čokoladnu smjesu prelijte preko biskvita i premjestite na neko hladnije mjesto. Narežite i držite u zatvorenoj posudi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,