Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dva sloja uživanja: Recept za čokoladni mokri kolač

Preuzmite sliku

Popularno

Nikad dosta recepata sa čokoladom. Ako ste u redu onih koji obožavaju čokoladne kolače imamo još jedan savršen prijedlog za vas. U pitanju je čokoladni mokri kolač.

Sastoji se od natopljene kore i čokoladnog ganaša, a bukvalno se topi u ustima. Priprema je brza i jednostavna, pa je savršen i kada nemate mnogo vremena za pripremu, a treba vam nešto slatko, bilo za goste, bilo za ukućane.

Vrijeme pripreme:

40 minuta

Sastojci:

Kora:

2 jaja
100 g šećera
100 ml mlijeka
50 ml ulja
150 g brašna
25 g kakao praha
pola kesice praška za pecivo

Preliv:

200ml mlijeka
50g šećera
kašika kakao praha

Ganaš:

200 g čokolade
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Pjenasto umutite šećer i jaja i lagano dodajte ostale sastojke, ne mutite, samo umiješajte.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni i to 20 min na 180 stepeni. Kada izvadite koru, dok je još vrela izbockajte je viljuškom prelijte prelivom od mlijeka, šećera i kakao praha.

Ostavite 10-15 min da kora potpuno upije preliv, za to vrijeme otopite čokolad sa 300 ml slatke pavlake i dobro pomiješajte.

Prelijte ganaš preko kore i ostavite 2-3 sata u frižider kako bi se kolač potpuno ohladio. (24sedam.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,