Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dočekajte Bajram uz ružice, ukusni tradicionalni desert

Preuzmite sliku

Popularno

Na Balkanu su na skali omiljenih tradicionalnih poslastica na prvom mjestu.

Izgledaju pravo šik i elegantno, a zapravo su jednostavne u pripremi te se koriste najobičniji sastojci.

Sastojci za 1 veliki pleh pun ružica:

1 pakovanje jufki (moje ima 500 g i 15 listova)

700 g mljevenih oraha

100 g mljevenog petit keksa

100 g prezli

200 g masti

Agda:

800 g šećera

1 l vode

2 koluta limuna

Priprema:

1. Uvijek prvo pripremite sirup, jer se mora ohladiti. To možete učiniti dan ranije i držati ga u frižideru do daljnje upotrebe. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i prokuhajte ih. Kad sirup ključa, smanjite vatru na 7. stepen od 9 i kuhajte oko 10 minuta bez poklopca. Zatim stavite 2 koluta limuna i pustite da se sirup potpuno ohladi.

2. Otopite pročišćeni puter. Pomiješajte orahe, prezle i petit keks.

Pomastite veliki pleh od rerne ili jedan veličine 40 x 33 cm. Prekrijte listove jufke čistom kuhinjskom krpom kako biste spriječili da se isuše.

3. Izvadite prvi list, pomastite i premažite kistom. Pospite list mješavinom oraha i keksa.

4. Na to stavite drugi list. Na vrhu će vam ostati razmak od oko 2 cm. I drugi list pomastite, premažite i pospite i i na njega stavite 3. list. Na kraju trebate imati ukupno 5 listova, jedan na drugi poslagan sa malim razmakom, pomašćeni i posuti.

5. Pažljivo smotajte u čvrstu rolnu. Rolnu izrežite na komade debljine 2-3 cm. Stavite ih u pripremljeni pleh i poredajte što gušće kako se nebi otvorile. Isti postupak ponovite sa preostalih 10 listova: uvijek uzimate 5, jedan preko drugog i svaki od njih pomašćen i posut, i sve to oblikovano u rolnu.

6. Pecite ružice u zagrijanoj rerni na 170 stepeni g/d grijači oko 15 minuta, a zatim na 160 stepeni još 20 minuta. Pripazite na njih jer brzo potamne. Kad poprime idealnu  boju (zlatno žuta), najbolje ih prekrijte aluminijskom folijom.

7. Izvadite ih iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom. Ružice su još vruće i možete čuti šištanje – tada znate da ste sve učinili kako treba.

8. Ostavite ih na sobnoj temperaturi 1-2 sata dok ne upiju većinu sirupa i dok se potpuno ne ohlade. Zatim ih stavite u frižider.

Savjeti

a) Ako je u vašem paketu samo 12 listova, za 1 rolnu koristite 4 umjesto 5 listova.

b) Ako na primjer. nemate keks, upotrijebite samo prezle i orahe i obrnuto.

c) Ružice su odlične za zamrzavanje. Ako nakon odmrzavanja nemate dovoljno sirupa, jednostavno ga skuhajte u maloj količini i poslužite sa svježim sirupom, piše Hanuma Kocht.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,