Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čuvene poslastice: Tiramisu

Preuzmite sliku

Tiramisu je jedan od najpopularnijih italijanskih deserata, a po mnogima i najukusniji. Donosimo vam recept za pripremu ove kremaste slastice.

Sastojci:
3 jaja,

7 kašika šećera,

250 g mascarpone sira,

1 kašika ekstrakta vanilije,

60 g piškota,

4 kašike kafe,

4 kašike vruće vode,

2 kašike ruma,

dvije kašike kakaa u prahu.

Priprema:
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca mutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu blijedožutu kremu, a zatim joj dodati mascarpone sir i ekstrakt vanilije te sve dobro sjediniti.

Bjelanca umutiti u čvrsti snijeg te ga umiješati u kremu od mascarpone sira i žumanaca.

Pomiješati kafu, vodu i rum pa pustiti da se malo ohladi kako se piškote ne bi previše natopile. Piškote narezati na manje dijelove i kratko ih natopiti u „alkoholiziranu kafu“.

U silikonski kalup za štrucu (ili limeni obložen prozirnom folijom) izliti trećinu kreme, zatim po njoj staviti komadiće piškota umočenih u kafu pa po njima drugu trećinu kreme, opet staviti komadiće piškota koje ćete na kraju prekriti ostatkom kreme. Pokriti folijom i staviti u zamrzivač.

Nakon nekoliko sati, kada se tiramisu stisne, izvaditi ga iz kalupa narezati na kriške ili ga kašikom za sladoled poslužiti na kuglice i ne zaboraviti posuti kakaom u prahu. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,