Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cheescake s malinama, savršena ljetna poslastica

Preuzmite sliku

Popularno

Ako ste u potrazi za savršenom ljetnjom poslasticom, tu je cheescake s malinama.

Preukusan je i lako se priprema.

Ovi sastojci će vam biti potrebni:

Keks – Ako nemate mljeveni pri ruci, stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom.
Krem sir – Koristite omekšani punomasni krem sir. Možete ga staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi.
Pavlaka – Koristite punomasnu pavlaku za najbolji ukus.
Jaja – Ostavite ih prethodno da odstoje na sobnoj temperaturi da bi se bolje umutila.
Svježe ili zamrznute maline – Za ukrašavanje će vam trebati svježe maline. A za preliv možete koristiti i zamrznute.
Čizkejk s malinama: Kako se pravi

Sastojci:

Za podlogu

1 šolja mljevenog keksa
2 ½ kašike otopljenog putera
1 ½ kašika šećera
prstohvat soli

Za fil

450 g krem sira
2 jajeta
⅔ šolje šećera
⅔ šolje pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ kašičice soli

Za preliv

2 šolje svježih ili zamrznutih malina
3 do 5 kašika šećera (prema ukusu)
1 kašičica limunovog soka
180 g svježih malina za ukrašavanje

  • Priprema:

    Obložite okrugli kalup pairom za pečenje i zagrijte rernu na 180° C.

    Pomješajte keks, omekšao puter, šećer i prstohvat soli. Sipajte to u kalup i ravnomjerno rasporedite. Dobro pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Smanjite rernu na 160° C.

    Umutite mikserom omekšali krem sir, jaja, šećer, pavlaku, vaniliju i so dok ne dobijete glatku kremu. Na kraju, uklonite velike mjehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu postavku na 1 do 2 minuta.

    Sipajte fil preko podloge i ravnomjerno ga rasporedite. Lupnite par puta kalupom o podlogu kako bi se uklonili mjehurići vazduha. Prekrijte alufolijom. Stavite kalup u veću tepsiju i u tu tepsiju sipajte šolju do dve vode.

    Pecite na 160° C 75 minuta. Isključite rernu i odškrinite vrata. Ostavite tako jedan sat, pa izvadite iz rerne. Uklonite foliju i ostavite da se ohladi. Držite u frižideru minimum 4 sata.

    Da biste napravili preliv, sipajte u šerpu maline, šećer i limunov sok. Zagrijte to na srednjoj temperaturi sve dok ne proključa. Po potrebi, dodajte još malo šećera i limunovog soka.

    Zatim procjedite, da se uklone sjemenke. Ako je potrebno, razblažite sa 1 kašičicom vode, ali imajte u vidu i to da se preliv zgušnjava kako se hladi.

    Prelijte kolač i ukrasite svježim malinama. Kolač sjecite nožem koji ste prethodno umočili u toplu vodu. (Lepota i zdravlje)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,