Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzi recept za razljevak sa tikvicama i sirom

Preuzmite sliku

Popularno

Konstantno ste u potrazi za brzim i jednostavnim jelima koja su na stolu za manje od sat vremena? U tom slučaju vam danas ispunjavamo želju.

Ovaj put čak nešto vegetarijansko.

Sastojci za 2-3 osobe:

250 g kravljeg sira/cottage cheese

250 g jogurta

4 jaja

100 ml suncokretovog ulja

100 g pšeničnog brašna

100 g kukuruznog brašna

½ pak. praška za pecivo (=8 g)

2 manje tikvice

1 kaškica soli, na vrh noža bibera

Preljev:

2 vrhom pune kašike kiselog vrhnja

150 ml vrhnja za kuhanje

  • Priprema:

    1) Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.

    2) Operite tikvice i sitno ih narendajte. U mnogim receptima za druga jela sa tikvicama se voda iz tikvica istisne ali ovdje je korisna pa je zato ne diramo. Njihova prirodna voda razljevak čini sočnim.

    3) Pomiješajte sir, jogurt, jaja i ulje. Pomiješajte suhe sastojke (brašna i prašak za pecivo) pa ih dodajte u 2 ture. Začinite solju i biberom.

    4) Na kraju umiješajte naribane tikvice.

    5) Pripremite tepsiju (Stavite 2 kašike ulja pa zagrijte tepsiju sa uljem u rerni jedno 2-3 min. Obavezno je imajte na oku da je ne zaboravite kako vam ulje nebi zagorjelo!

    6) Izvadite tepsiju iz rerne, raposijelite ulje i smjesu i pecite na 220 stepeni 30-35 min.

    7) Potom je izvadite, izrežite na komade i premažite preljevom. Vratite u rernu na 5 min, piše Hanuma Kocht

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,