Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzi dijetalni čokoladni kolač: Da, moguće je, u njemu možete uživati bez grižnje savjesti…

Preuzmite sliku

Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu “light” verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za čokoladni kolač:

1. skupina satojaka:

3/4 šolje brašna
1 šolja šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
2 pune velike kašike kakaa u prahu (gorkog)
1 mala kašika soli
1 mala kašika prašak za peciva
3/4 male kašike sode bikarbone

2. skupina sastojaka:

1 veliko jaje
1/2 šolje mlijeka
2 kašike ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
1/2 šolje vode

  • Priprema čokoladnog kolača:

    1. Uzmite jednu šolju veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).

    2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.

    3. Zagrijte pola đolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.

    4. Zagrijte rernu na 180 stepeni, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,

    Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolisati unos kalorija. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje