Nagradite se sočnim kolačem od jabuka i jogurta koji će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert.
Najveća je prednost ovog kolača što ga na sobnoj temperaturi možete držati čak četiri dana. Napravite ga na početku radne sedmice i budite bezbrižni do vikenda, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci:
350 ml grčkog jogurta
200 g šećera
150 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
3 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
600 g jabuka
300 g višenamjenskog brašna
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode
2 kašičice mljevenog cimeta
80 g smeđeg šećera
2 kašike maslaca
Prstohvat soli
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem. Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješajte u velikoj zdjeli. Ogulite jabuke i narežite ih na kockice. Dodajte ih u smjesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ kašičice cimeta i miješajte dok ne razbijete sve grudice brašna. Ostatak cimeta pomiješajte sa smeđim šećerom i dvije kašike maslaca i stavite sa strane. Polovicu tijesta prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smjesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smjese . Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta prije kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.