Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se vijekovima koristi u kuhinji i medicini mnogih kultura.
Ona je tropska biljka iz porodice Hibiscusa i stigla je na Mediteran preko sjeverne Afrike. Upotrebljava se u ishrani već 3500 godina, jer je bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Osim toga sadrži visoku količinu vlakana, koji su bitni za dobru probavu. Bamija je također dio naše tradicionalne kuhinje, naročito u čorbi. Ako je pripremite na pravilan način, varivo će vas oduševiti ukusom i definitivno ćete nešto korisno učiniti i za svoj želudac, piše hanumakocht
Sastojci:
500 g teletine ili junetine
(slobodno koristite malo masnije meso)
50 g sušene bamije ili 250 g bamije iz tegle
500 ml vode za bamiju
300 ml vode za varivo
malo soka od limuna
2 manje glavice crvenog luka
3 kaškice paste od bijelog luka ili 3 čehne
3 mrkve
200 g umaka od paradajza ili pirea
1 kocka za goveđu supu
so, biber, vegeta (domaća ili natur-varijanta)
Priprema:
Ako koristite bamiju iz tegle, ne morate je kuhati. Ona je već spremna i dodaje se u gotovu čorbu.
Sušena bamija u klasičnom loncu:
Suhu bamiju skinite sa konca. Stavite u lonac sa 500 ml vode i malo limunovog soka. Prokuhajte pa smanjite vatru na 5. stepen od 9. Kuhajte je sa poklopcem ca. 25 min dok ne nabubri i ne omekša. Ocijedite je i stavite na stranu jer nam tek kasnije opet treba.
Klasični lonac:
1) U loncu zagrijte ulje i podinstajte crveni luk i mrkvu i dodajte bijeli luk i meso.
2) Umiješajte umak od paradajza, dodajte vodu i dobro promiješajte.
3) Kratko prokuhajte na najjačoj vatri pa smanjite na 4. ili 5. stepen od 9. Kuhajte ca. sat vremena dok meso ne omekša. Dodajte bamiju, začine i kocku za supu i kuhajte još 5-10 min.
Savjeti
a) Inače se varivo zbog kuhanja samo od sebe zgusne ali ako smatrate da vaše nije dovoljno gusto, pomiješajte 2-3 kaškice gustina sa 3 kašike hladne vode i umiješajte.
b) Servirajte bamiju najbolje u glinenoj zdjeli, skupa sa komadićem limuna i pospite svježim začinskim biljem kao što je vlasac ili peršun.