Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja kojoj COVID-19 ne predstavlja problem: Koncerti, parade i normalan život

Preuzmite sliku

Dok vlade širom svijeta razmišljaju o novim mjerama i paketima za borbu protiv COVID-19, otočka zemlja Tajvan o tome uopće ne razmišlja. Prema svim dostupnim podacima, ovdje se život odvija normalno – bez straha. Evo razloga zašto je ovo jedna od najuspješnijih zemalja svijeta u borbi protiv koronavirusa.

Opaka bolest se ovdje nije širila od aprila mjeseca među lokalnim stanovništvom, a prije desetak dana su ‘uvezli’ pet novih slučajeva koje su jako brzo stavili pod kontrolu, testovima, karantinom, kontaktima i svim drugim mjerama prevencije.

Tajvan je 21. januara prijavio prvi slučaj zaraze, samo dan nakon što je prvi slučaj potvrđen u SAD-u. Od tada – ovdje je registrovano manje od 600 slučajeva. Radnje, tržni centri, barovi i koncertne dvorane su otvorene, a u njihovoj javnosti uopće nema zabrinutosti zbog ove najveće pošasti današnjice.

Mediji širom svijeta Tajvan opisuju kao “post-COVID” zemlju. Da, mjere se poštuju, postoje – ali među ljudima uopće nema zabrinutosti.

Datum je bio 8. august kada je lokalna zvijezda Eric Chou održao koncet u Taipei Areni pred 10.000 ljudi. Unutar dvorane teško da se mogla držati distanca i ovo na prvu zvuči kao ‘plodno tlo za transmisiju koronavirusa’.

Od tada, do danas, niti jedan slučaj lokalne zaraze nije zabilježen. Tačnije, posljednji lokalni slučaj zaraze registrovan je 12. aprila.

Ova zemlja ima 24 miliona stanovnika, i gustoću naseljenosti od 671 osobe po kvadratnom kilometru. Ako gledate ove parametre – teško je zamisliti da se kod njih virus ne širi.

Tajvan to objašnjava ovako:

snažna prevencija i svijest kod lokalnog stanovništva;

proaktivno vodstvo države;

priprema.

U 2003. godini u Tajvanu su zabilježena 74 slučaja smrti od SARS-a, i imali su najveću stopu smrtnosti u svijetu od ovog virusa. Od tada – do danas, zemlja se konstantno pripremala za epidemiju novog virusa i sve svoje pripreme su proveli u djelo kada se pojavio COVID-19 u Wuhanu.

Maske se nose stalno, ograničeni su javni skupovi, zatvorene su granice za turiste i one koji nemaju prebivalište tamo, kada uđete u zemlju – karantin od 14 dana je obavezan za sve.

Većinu ove godine je život u ovoj zemlji bio normalan. Njihov bilans do sada je 548 zaraženih, 497 osoba se oporavilo, a sedam njih je umrlo.

Ova zemlja je oformila i svoj istraživački tim koji užurbano radi na vakcini za COVID-19. Sve finansira Vlada Tajvana. Nacionalni institut za zdravstveno istraživanje sa sjedištem u okrugu Miaola na sjeveru zemlje odmah je pokrenuo suradnju u istraživanju i razvoju s dobavljačima bioloških sredstava u zemlji nakon prvih izvještaja o virusu u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine. Trenutno se ispituje više od 96.000 farmaceutskih i biljnih lijekova kako bi identificiralo tvari koje su sposobne inhibirati virus – što je ključni korak u stvaranju lijeka.

U ovoj zemlji su svjesni da je dovoljan samo jedan zraženi – da virus ponovo krene da ‘divlja’, ali s obzirom na njihovu odgovornost prema javnosti, mnogi mediji pišu da straha od toga skoro da i nema, a život se odvija normalno.

Tajvan, kao i Novi Zeland, mnogi opisuju kao zemlje za primjer kako se boriti protiv koronavirusa.

CNN je prenio kako je ova zemlja bila svjetski lider u izolovanju bolesti kod ljudi, a bit će i primjer kako se vratiti u ‘normalu’.

Ministar vanjskih poslova Wu je kazao da je Tajvan od početka bio iskren prema svojim stanovnicima, ukazavši im na sve opasnosti od virusa.

Wu je rekao da daju “svakodnevne brifinge, a ponekad i dva puta dnevno kako bi stanovništvo na vrlo transparentan način informisali o tome što se događa, a ljudi su samo razvili povjerenje u vladu koja se bavi ovom stvari”.

To povjerenje prema Wuu pomoglo je osigurati nošenje maski, pranje ruku i poštivanje karantina.

Za kraj, jednostavnom pretragom u Googleu možete vidjeti da se u ovoj zemlji najnormalnije održavaju brojni događaji, što zabavni, sportski i kulturni, kao i vojne parade – uz prisustvo publike. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje