Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Možemo zaustaviti rat ako Rusiji prepustimo Krim i Donbas

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman je upoznati se s “mirovnim planom” bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ako ga ima.

Zelenski je za FOX News rekao da je spreman razgovarati s Donaldom Trumpom, koji je rekao da može “vrlo brzo” osigurati mirovni sporazum za Ukrajinu.

“Spreman sam. Ako ima vrlo konkretan mirovni plan, može ga podijeliti sa mnom. Da, možemo zaustaviti ovaj rat ako Rusiji damo Donbas i Krim. Po mom mišljenju, naša zemlja neće pristati na takav mir plan. Ovo nije mirovni plan”, rekao je Zelenski.

Prethodno je Zelenski ponudio Donaldu Trumpu da dođe u Ukrajinu. Rekao je da će mu “trebati 24 minute da objasni predsjedniku Trumpu da ne može upravljati ovim ratom, ne može donijeti mir zbog Putina”.

Trump je odgovorio da bi sada “bilo neprikladno” da ide u Ukrajinu jer se Bidenova administracija bavi Kijevom, a on “ne bi želio stvoriti sukob interesa”.

Zelenski je u prošlosti već pozvao Trumpa da javno iznese svoje mirovne planove koji navodno nude brzo rješenje za rat koji vodi Rusija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje