Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog čega Sjeverna Koreja toliko ne voli SAD? (FOTO)

Porodica Kim čvrsto se drži na vlasti u Sjevernoj Koreji konstantno ponavljajući tezu da su im Amerikanci naumili nauditi. Od najranije dobi male Sjevernokorejce uče kako mrziti Amerikance.

Prema pisanju Washington Posta, prostorije tamošnjih vrtića oblijepljene su životinjama koje u rukama drže oružje, a crtići su prepuni radnji u kojima vojnici Sjeverne Koreje ubijaju Amerikance.

“Sjeverna Koreja živi u mentalitetu rata, a ova antiamerička propaganda je ratna propaganda”, rekla je Tatiana Gabroussenko, stručnjakinja za propagandu Sjeverne Koreje koja predaje na Univerzitetu u Seulu.

 • Ima, doduše, ponešto istine u sjevernokorejskoj verziji događaja, piše WP. Sjeverna Koreja, naime, vrlo se dobro sjeća ono što je većina Amerikanaca već zaboravila – da je Korejski rat bio brutalan.

  “Korejski rat zove se zaboravljeni rat, a dio onoga što je zaboravljeno je devastacija koja se dogodila Sjevernoj Koreji”, rekao je John Delury, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Seulu.

  ”Ono što se dogodilo ugravirano je u Korejsku psihu”, dodaje.

  Devastacija je posebno pogodila Sjevernu Koreju. Na njihov su teritoriju Amerikanci bacili 635.000 tona bombi te 32.557 tona napalma. U usporedbi s tim, tokom Drugog svjetskog rata na područje cijelog Pacifika bačeno je manje, odnosno 503.000 tona bombi, prenosi Dnevnik.hr.

  Nema što se nije bombardiralo u Sjevernoj Koreji, a kako piše WP, američke zračne snage na kraju su se žalile da tamo više nemaju što bombardirati. Čudi li još uvijek ovoliki antagonizam stanovnika te zemlje prema SAD-u?

  Rat Koreja je završio primirjem, a ne sklapanjem mira, što znači da su tehnički Sjeverna i Južna Koreja i dalje u ratu. Tenzije se nastavljaju i danas, više od 60 godina nakon sukoba. Propaganda Sjeverne Koreje i dalje je vrlo živa, ali ni retorika zapada nije pomirljiva.

 • Američki predsjednik Donald Trump nekoliko je puta ponovio da će prijetnje koje dolaze iz Sjeverne Koreje riješiti korištenjem sile.

  “Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima da zataškaju svoje zločine, nikada neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Koreancima”, zaključio je sjevernokorejski vođa Kim Jong II u nedavnom intervjuu.

  U toj rečenici leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,