Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Washington ispraznio banke prije pada Kabula: Zaustavio je milione dolara na putu prema Afganistanu

Preuzmite sliku

Američka vlada odlučila je iskoristiti svoju moć da blokira talibanima pristup deviznim rezervama Afganistana, a ako buduća vlada ne bude sarađivala, Afganistan bi se mogao naći na udaru američkih sankcija, poput Irana i Sjeverne Koreje, piše Wall Street Journal.

Dolari iz bankovnih trezora povučeni su prije pada Kabula, otkriva ugledni američki list. Kad su talibani prošle sedmice zauzeli više gradova i krenuli prema Kabulu, Bidenova administracija donijela je hitnu odluku da skupa s FED-om u New Yorku zaustavi isporuku zapečaćenih paketa gotovine, već zapakiranih za slanje u Afganistan, piše WSJ.

SAD je također blokirao talibanima pristup računima afganistanske centralne banke u Federalnim rezervama (FED) i drugim američkim bankama, a očekuje se i da će Amerikanci iskoristiti svoj utjecaj da spriječe novu vladu da se dokopa novca koji je Afganistan trebao povući iz MMF-a u vrijednosti od pola milijarde dolara.

Afganistan ima 9 milijardi dolara u inozemnim rezervama, a čini se da je sve na računima američkih banaka. Ako su Amerikanci odlučili blokirati pristup, talibanima je dostupno samo 0,1 posto tog iznosa, poručio je šef centralne banke Ajmal Ahmady, koji je u nedjelju pobjegao iz zemlje.

Afganistan je pred gospodarskim kolapsom, prvo im prijeti drastična inflacija. Ahmadyjeva centralna banka potrošila je gotovo 700 milijuna dolara deviznih rezervi u prvih nekoliko mjeseci 2021. pokušavajući spriječiti urušavanje valute, piše WSJ. Iz Kabula stižu vijesti o drastičnim poskupljenjima.

Saznao u petak

Ajmal Ahmady kaže da je u petak saznao da u Kabul više neće stizati dolari. Kako su talibani napredovali, šefovi banaka početkom augusta počeli su smanjivati iznose gotovine koji su bili na raspolaganju u poslovnicama banka u provincijskim centrima, piše WSJ. Do trenutka kad su talibani prije dva tjedna osvojili prvo veliko središte provincije, gotovo svi američki dolari bili su vraćeni u domovinu.

 • Ahmady je ispričao da je u petak radio na osiguravanju trezora lokalnih podružnica i analizi potencijalnih ekonomskih posljedica, a u subotu se susreo s predstavnicima privatnih banaka i burzi, kako bi pokušao stišati paniku zbog sve manje ponude. “Mislim da niko nije očekivao da će do nedjelje sve pasti”, istaknuo je.

  Opstanak ekonomije

  Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je upozorio da će SAD iskoristiti svoju finansijsku moć da izvrši pritisak na talibane na nekoliko frontova, uključujući sankcije i financijsku pomoć, koja je bila neophodna za održavanje afganistanske privrede. Talibani neće dobiti podršku međunarodne zajednice, sankcije se neće ukinuti ako ne poštuju osnovna prava afganistanskog naroda, ili ako se vrate podršci teroristima koji bi nas mogli napasti, najavio je Blinken.

 • Republikanci traže da se talibanima zabrani pristup rezervama MMF-a, prenosi Bloomberg. Skupina od 18 republikanskih zastupnika pozvala je ministricu financija Janet Yellen da intervenira kako bi spriječila talibansku vlast da iskoristi gotovo 500 miliona dolara. MMF je odobrio rekordnih 650 milijardi dolara kako bi pomogao zemljama u razvoju oko rastućeg duga i borbe s pandemijom. Taj bi se iznos trebao podijeliti otprilike proporcionalno veličini privrede. Za Afganistan to znači 0,07 posto od ukupnog iznosa, odnosno 455 miliona dolara. Centralne banke država trebale bi 23. augusta dobiti pravo da povuku sredstva predviđena za interventno korištenje.

  Pitanje je hoće li talibanska vlada dobiti pristup tom novcu jer za to je potrebno da ih priznaju sve članice MMF-a. Nemaju ga recimo Venezuela i Mianmar. SAD, kao i EU i UN, talibane tretira kao terorističku organizaciju. Čim su talibani zauzeli afganistanske institucije, postojeće sankcije proširuju se na te institucije, rekli su dužnosnici američke administracije za WSJ.

  To znači da strane banke i kompanije koje rade s afganistanskom vladom sada riskiraju da budu izložene sankcijama.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,