Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vodeći epidemiolog WHO: Ovo je daleko od kraja

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je zatražila od zemalja u svijetu da insistiraju na naporima suzbijanja novog koronavirusa, naglašavajući da se globalna pandemija pogoršava i da još nije nije dostigla vrhunac u centralnoj Americi.

“Više od šest mjeseci od izbijanja pandemije, ovo nije vrijeme za bilo koju zemlju da skine stopalo s pedale” – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na online brifingu.

Vodeći ekspert UN-ove zdravstvene agencije za vanredne situacije, dr. Mike Ryan, izjavio je da je broj zaraza u centralnoameričkim zemljama još u porastu.

“Mislim da je ovo vrijeme za veliku brigu” – kazao je on, pozivajući na snažnije čelništvo vlada i međunarodnu podršku toj regiji.

Maria van Kerkhove, vodeći epidemiolog WHO, izjavila je na brifingu da je „“sveobuhvatni pristup“ od suštinskog značaja u Južnoj Americi.

Ryan je kako je sada potrebno fokusirati se na prevenciju drugih vrhunaca COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom koja je zarazila više od sedam miliona ljudi i odnijela je više od 400.000 života.

“Ovo je daleko od kraja” – izjavila je van Kerkhove, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje