Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlasti Indonezije privremeno zabranile sirupe protiv kašlja koji su mogući faktori smrti 141 djeteta

Preuzmite sliku

Indonežanska Regulatorna agencija za hranu i lijekove (BPOM) saopštila je danas da postoji mogućnost da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv dvije farmaceuske kompanije koje su odgovorne za proizvode povezane sa akutnim oštećenjem bubrega.

Vlasti Indonezije privremeno su zabranile sirupe protiv kašlja jer su u pojedinim proizvodima pronašle etilen-glikol i dietilen-glikol koji su mogući faktori smrti 141 djeteta, većinom mlađih od pet godina.

Direktor BPOM Peni Lukito rekla je da će agencija sarađivati sa policijom u istrazi o dvije firme sa mogućnosti krivičnog procesa zbog sadržaja njihovih proizvoda. Ona nije identifikovala dvije kompanije.

“Postoje indikacije da je u njihovim proizvodima veoma visoko prisustvo veoma otrovnih komponenti za koje se sumnja da su uzrok oštećenja bubrega”, naglasila je Lukito.

Vlasti navode da je broj slučajeva oboljelih porastao od avgusta do oktobra. Indonezija uvozi većinu sirovih sastojaka za lijekove iz Indije i Kine.

Vlasti vode istragu zbog porasta broja slučajeva oštećenja bubrega u saradnji sa pedijatrijskim stručnjacima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom nakon slične pojave u Gambiji, gdje je nakon konzumacije sirupa umrlo najmanje 70 djece.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje