Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada SAD-a ponovo upozorila na ‘pojačanu atmosferu terorističkih prijetnji’

Preuzmite sliku

Američka vlada ponovo je upozorila na “pojačanu atmosferu terorističkih prijetnji”, posebno u vrijeme kada se SAD približava 20. godišnjici ‘11. septembra’, terorističkog napada na New York i Washington.

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti je 13. augusta izmijenilo antiterorističko upozorenje od januara, izdato poslije napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na zgradu Kongresa, kada su prvi put bile pomenute unutrašnje prijetnje.

Upozorenje je takođe izmjenjeno u maju zbog “ekstremističkih” rizika i mogućnosti nasilnih napada zbog ukidanja zdravstvenih restrikcija zahvaljujući napretku u suzbijanju pandemije.

– Ti ekstremisti bi mogli da iskoriste pojavu novih sojeva COVID-19 i da vide potencijalno vraćanje zdravstvenih restrikcija širom SAD-a kao motiv za provođenje napada – navelo je Ministarstvo ocjenjujući da “faktori stresa vezani za pandemiju” mogu “doprinijeti porastu nasilja ove godine”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U upozorenju se dodaje da je uoči godišnjice napada od 11. septembra Al-Kaida na arapskom poluostrvu nedavno objavila svoje prvo obavještenje na engleskom u posljednjih četiri godine u svom propagandnom časopisu Inspire. To, prema Ministarstvu, ukazuje da strane terorističke organizacije “nastavljaju napore da indoktriniraju osobe koje su u SAD-u i koje su moguće podložne uticaju nasilnih ekstremista”.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost, formirano poslije napada od 11. septembra 2001, redovno izdaje tu vrstu upozorenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,