Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće sigurnosti UN-a hitno zasjeda zbog napada na Izrael iz Gaze

Preuzmite sliku

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael, kazale su diplomate, prenosi Al Jazeera.

Američka misija pri UN-u objavila je u saopćenju da su napad izvršili “Hamas i drugi militanti”.

Sjednica treba početi u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu, a posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov treba izvijestiti članove Vijeća sigurnosti o najnovijim događajima, prenosi Hina.

Palestinski borci su u utorak Izrael najsnažnijom baražnom vatrom od rata u Gazi 2014. godine, a izraelska strana je odgovorila ratnim avionima, javio je Reuters.

Agencija je upozorila na žestinu sukoba koji se izrodio iz nereda i nasilja koje se sedmicama odvijalo na granici Gaze i Izraela.

Trojica izraelskih vojnika ranjena su gelerima nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljeno više desetaka minobacačkih granata i raketa, zbog čega je na jugu Izraela oglašena uzbuna.

Za sada nema dojava o palestinskim žrtvama.

“Granate palestinskih militanata pogodile su civilne objekte, među kojima i jedan vrtić”,kazala je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u saopštenju.

“Vijeće sigurnosti treba biti ogorčeno i odgovoriti na najnoviju epizodu nasilja usmjerenu protiv nedužnih izraelskih civila”, rekla je ona.

Nešto ranije je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon pozvao generalnog sekretara Svjetske organizacije Antonija Guterresa da osudi Hamas i smatra ga odgovornim za terorističke incidente, kako je rekao.

Izraelski mediji su objavili kasno u utorak, pozivajući se na palestinske izvore, da su izraelski udari na Gazu nastavljeni.

U međuvremenu su izraelski zvaničnici porekli da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,