Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Užasni prizori sa pijace odakle je krenuo ‘korona’ virus: Jedu zmije, koale i škorpije, sve je puno prljavštine

Preuzmite sliku

Koronavirus, koji je izbio u kineskom gradu Wuhan, proširio se na nekoliko drugih država, a ubio je najmanje 25 ljudi.

Smatra se da je epidemija potekla sa jedne riblje pijace koja je u međuvremenu zatvorena, a cio grad je u karantinu.

Wuhan ima oko 11 miliona stanovnika, više od Londona i New York, a virus se proširio i na Tajland, Japan, Južnu Koreju i Tajvan, ali je stigao i do SAD.

Nekoliko nedjelja nakon što je pijaca postala “nulta tačka”, zvaničnici su potvrdili da je virus prenosiv sa čovjeka na čovjeka.

Koronavirus predstavlja širok spektar virusa prisutnih kod životinja koji u određenim okolnostima mogu da pređu na ljude. Kontakt sa mesom raznih životinja koje se prodaju na veletržnici morske hrane utvrđen je kao vjerovatni uzrok prvih prijavljenih infekcija kod ljudi.

Lokalni mediji napravili su spisak životinja čije meso je navodno dostupno na tržnici. Informacije nisu potpuno provjerene, ali navodi o tome kruže i na društvenim mrežama.

Naime, na spisku se nalaze živina, stoka, svinje, guske, zečevi, psi, jeleni, zmije, kornjače, škorpije, salamanderi, lisice, krokodili, magarci, nojevi, labudovi, kao i cvrčci, paunovi, jazavci, vidre, ali i kenguri i koale.

Prodavci u prljavim lavorima drže životinje i njihove ostatke, prljave su im i rukavice na rukama, ali i vage na kojima mjere meso.

Kako piše Daily Mail, uz fotografije “menija” sa pijace, za meso koale potrebno je izdvojiti 70 RMB, odnosno 10,10 američkih dolara.

U ponudi se nalazi čak 112 različitih vrsta mesa.

Za ovaj virus za sada ne postoji vakcina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,