Utorak, 20. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina: Neiskorištene vakcine bacili nakon što se doktori nisu pojavili na vakcinaciji

Preuzmite sliku

Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neiskorištene vakcine protiv COVID-19 nakon što se ljekari nisu pojavili na zakazanim vakcinacijama, rekli su u ponedjeljak zastupnici vladajuće stranke.

Ukrajina je nedavno počela vakcinaciju svojih 41 miliona stanovnika protiv COVID-19 nakon što je prošle sedmice primila prvu seriju od 500.000 doza AstraZenece, proizvedene u Indiji, ali se suočava s bitkom protiv skepticizma prema vakcinama. Vlada je prioritet dala medicinskim radnicima u prvom redu, ali je citirala statistiku koja pokazuje da 47 posto Ukrajinaca ne želi vakcinu, javlja Reuters.

“Važno nam je da razumijemo zašto ljekari odbijaju vakcinaciju.”, rekao je Oleksandr Kornienko, vođa stranke Sluga naroda predsjednika Vladimira Zelenskog.

,,Ovo je vrlo loše, ali ne postoji druga opcija. Ako se osoba koja je zakazana za vakcinu ne pojavi, ona se može držati otvorenom 2-3 sata, nakon čega se mora baciti.”, rekao je vođa parlamentarnog odbora za zdravstvo Mykhailo Radutskyi.

Ukupno je dato 3.141 doza od 28. februara, uključujući samo 90 doza u protekla 24 sata, pokazali su podaci Ministarstva zdravstva. Ministar zdravstva Maksym Stepanov rekao je da vlada radi na tome da vakcine ne budu bačene, dodajući da se to dogodilo i u drugim zemljama.

On je u ponedjeljak vakcinisan u prenosu uživo i rekao je da će predsjednik Zelenski uskoro također primiti vakcinu. Značajan dio stanovništva Ukrajine, kao i drugih bivših sovjetskih republika, tradicionalno je oprezan prema vakcinama, strahujući od neželjenih efekata nekvalitetnih lijekova. Takvo nepovjerenje omogućilo je izbijanje epidemije ospica 2019. godine.

Ukrajina je do 1. marta registrovala 1,3 miliona slučajeva zaraze te 26.050 smrtnih slučajeva od COVID-19. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje