Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen sin El Chapoa, ratno stanje na ulicama meskičkog grada

Preuzmite sliku

Na sjeverozapadu Meksika izbilo je nasilje nakon izvještaja da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narkobosa “El Chapoa”.

Lokalni mediji tvrde da se hapšenje Ovidia Guzmana Lopeza dogodilo u gradu Culiacanu u državi Sinaloa tokom noći.

Smatra se da je on visokorangirani član kartela Sinaloa – jedne od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge. U gradu su zabilježeni pucnjava i otmice automobila.

Gradonačelnik Juan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage provode operaciju u Culiacanu od zore u četvrtak i da je to izazvalo nasilje u gradu i drugim dijelovima države.

 • “Molimo građane Culiacana da ne napuštaju domove zbog blokada koje su se dogodile u različitim dijelovima grada”, rekao je.

  Saopćeno je da je lokalni aerodrom privremeno zatvoren, a lokalno državno tijelo koje nadzire obrazovanje objavilo je na društvenim mrežama da su “nastavne i druge administrativne aktivnosti” obustavljene u Culiacanu.

 • Meksičke snage sigurnosti prethodno su uhapsile Guzman-Lopeza 2019., ali su ga pustile kako bi izbjegle prijetnje nasiljem koje su uputile njegove pristalice.

  Američki State Department tvrdi da on i njegov brat, Joaquin, trenutno nadziru otprilike jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći procijenjenih 1.300 do 2.200 kg droge mjesečno.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,