Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U sukobu s izraelskom policijom u kompleksu Al-Akse povrijeđeno 37 Palestinaca

Preuzmite sliku

Najmanje 37 Palestinaca povrijeđeno je u sukobu s izraeskim snagama u kompleksu Al-Aksa džamije u okupiranom istočnom Jerusalemu.

“Određen broj Palestinaca povrijeđen je tokom sukoba s izralskim snagama u kompleksu Al-Akse. Palestinci su povrijeđeni sprječavajući jevrejske doseljenike da upadnu u svetu džamiju”, rekao je Firas al-Dibs, glasnogovnik Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

U međuvremenu, palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je 37 Palestinaca povrijeđeno nakon što su izraelske snage napale vjernike gumenim mecima, suzavcima i pendrecima.

“Vjernici su lakše povrijeđeni, a 14 ih je hospitalizovano zbog daljeg liječenja” navodi se u saopštenju.

Izraelska policija je ranije u nedjelju spriječila radikalne Jevreje da uđu u džamiju, zbog velikog broja muslimanskih vjernika i mogućih sukoba, javili su izraelski mediji.

Islamski vakufi u Jerusalemu odlučili su da odgode klanjanje bajram-namaza za 7.30 sati po lokalnom vremenu, umjesto u 6.30, kako je predviđeno, a kako bi spriječili upad u kompleks.

Radikalne jevrejske organizacije pozivale su tokom sedmice na upade u džamiju. Oni često u pratnji izraelske policije ulaze u Al-Aksu, što dovodi do povećanja tenzija između Palestinaca i izraelske policije.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15% površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje