Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U ovom trenutku samo jedna okolnost dijeli svijet od totalnog rata na Bliskom istoku

Preuzmite sliku

Iran je izravno prisutan u Siriji, gdje se nalaze snage Quds, elitna jedinica IRGC-a, koja upravlja prekomorskim operacijama.

Rat Izraela i Hamasa već se proširio na Bliski istok, a izgledi za sukob regionalnih i svjetskih sila postaju sve vjerojatniji, piše Jutarnji list.

Dosad su napadi na Bliskom istoku uglavnom bili ograničeni između skupina koje podržava Iran s jedne strane i SAD-a, Izraela i njihovih saveznika s druge. Unatoč tome što nijednoj zemlji na Bliskom istoku nije u interesu ući u novi sukob, svaka od njih ponaša se tako da eksponencijalno povećava vjerojatnost eskalacije rata.

Dok napetosti diljem regije rastu, omjer snaga američkih i iranskih saveznika varira ovisno o državi. Od početka rata u pojasu Gaze SAD je značajno ojačao svoju vojnu poziciju u regiji, premjestivši otprilike 1200 američkih vojnika, udarnu skupinu nosača aviona i ekspedicijsku jedinicu marinaca od oko 2000 ljudi. Na nekim mjestima, uključujući Irak i Siriju, američka vojna prisutnost preklapa se s nazočnošću Irana i njegovih saveznika.

U Libanonu se, primjerice, nalazi Hezbollah, jedna od najmoćnijih paravojnih sila na Bliskom istoku. Dok je točna veličina arsenala ove šijitske islamističke skupine nepoznata, stručnjaci procjenjuju da ima između 150.000 i 200.000 preciznih projektila, raketa i minobacača. Vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah tvrdi da skupina ima 100.000 boraca, uključujući aktivne vojnike i rezerviste. Vjeruje se da je Iran glavni dobavljač oružja libanonskoj militantnoj skupini.

 • U Iraku Teheran ima značajan utjecaj na nekoliko šijitskih paramilitarnih skupina blisko povezanih s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC), uključujući Kataib Hezbollah, Harakat al-Nujaba i Kataib Sayyid al-Shuhada. Američki Ured direktora nacionalne obavještajne službe vjeruje da samo Kataib Hezbollah ima oko 10.000 članova.

  U Iraku djeluje i organizacija Badr, najstarija šijitska milicija u Iraku, koja ujedno ima najbliže veze s Teheranom, kao i radikalna skupina Asaib Ahl Al-Haq. Skupine koje podupire Iran izvele su desetke napada na američke snage u Iraku od početka rata u pojasu Gaze, na što je SAD uzvratio zračnim udarima. Tijekom vikenda militanti koje podržava Iran lansirali su više balističkih projektila i raketa na američku zračnu bazu Al-Asad u Iraku. U 2008. SAD je imao oko 160.000 vojnika u Iraku, a danas je tamo raspoređeno samo oko 2500 vojnika.

  Iran je izravno prisutan u Siriji, gdje se nalaze snage Quds, elitna jedinica IRGC-a, koja upravlja prekomorskim operacijama. Sirija je također domaćin brigadama Zainabiyoun i Fatemiyoun, šijitskim milicijama povezanim s IRGC-om za koje se vjeruje da regrutiraju afganistanske i pakistanske borce.

  Ostatak teksta pročitajte ovdje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,