Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Dolini smrti oboren temperaturni rekord iz 1913. godine

Preuzmite sliku

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti dosegnula je čak 54,4 Celzijevih stepeni, što je vjerovatno najviše otkad postoje mjerenja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istovremeno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom mjeseca avgusta.

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našem planetu – 56,6 Celzijevih stepeni koliko je, po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, međutim to je mjerenje po mišljenju mnogih naučnika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 Celzijevih stepeni u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Sveučilišta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3 Celzijeva stepena, čime je oboren rekord od 32,2 stepena evidentiran 2003. godine.

U središtu Los Angelesa temperature su dosegnule 36,6 stepeni Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,