Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Australiji stupio na snagu zakon o zabrani nacističkog pozdrava

Preuzmite sliku

U Australiji je u ponedjeljak stupio na snagu zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i nacističke kolekcionarske predmete te prikazivanje ili prodaju simbola povezanih s terorističkim grupama.

– Od danas je protuzakonito javno izvođenje nacističkog pozdrava, kao i prodaja nacističkih simbola – rekao je glavni državni pravobranilac Mark Dreyfuss, javlja Sky News.

On je dodao da se novim zakonom veličanje i slavljenje terorističkih radnji proglašava krivičnim djelima.

– Australsko zakonodavstvo poslalo je jasnu poruku da u Australiji nema mjesta za one koji veličaju holokaust ili terorističke akte – rekao je Dreyfuss.

Australski parlament je zakonodavni amandman vezan uz protuterorizam (Zabranjeni simboli mržnje i ostale mjere) 6. decembra prošle godine proglasio zakonom uz jednoglasnu potporu zastupnika.

Vlada Australije je ovim zakonom reagirala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

– Ovo je prvi zakon te vrste koji garantira da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od djela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju – poručio je Dreyfuss.

Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim skupinama kao što su Islamska država ili Hamas.

U oktobru 2023. godine su u Sydneyju uhapšena i optužena trojica muškaraca koji su ispred Jevrejskog muzeja pozdravljali nacističkim pozdravom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje