Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski.ba u posjeti najvećoj džamiji u Turskoj: Fascinantno zdanje koje prima 63.000 vjernika (FOTO+VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon skoro šest godina gradnje džamija Camlica u Istanbulu otvorila je vrata vjernicima. Dan pred zvanično otvorenje ekipa portala Tuzlanski.ba posjetila je najveću džamiju u Turskoj odakle vam donosimo i ekskluzivnu reportažu. 

Džamija se nalazi na istočnoj, azijskoj strani Istanbula, a ime Camlica dobila je po brdu na kojem se nalazi. Ova grandiozna džamija ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova islama i može primiti 63.000 vjernika. Četiri minirata visoka su 107,1 metar, a dvije 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

Pored džamije ovaj impozantni kompleks, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking. Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima.

  • Džamija ima obilježja osmanske, seldžučke, ali i moderne gradnje, inspirirana je djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija.

  • U džamiji Camlica moguće je istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

  • (Foto/Video: V. Živković | T. Dahić – Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje