Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužba protiv SAD: Drogiraju djecu migranata?

Preuzmite sliku

Djeca imigranata prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utiču na metalne funkcije, pri skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada, kako bi se nosili sa traumama nakon što su zatvoreni ili odvojeni od roditelja, navodi se u tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava iz Los Angelesa.

U tužbi je navedeno da su djeca držana u objektima poput Shiloh centra u Texasu i “gotovo sigurno” dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Reuters.

“Ukoliko ste u Shiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima”, rekao je jedan od advokata Centra.

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala inekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila upotreba lijekova.

Inače, roditelji i djeca tvrde da su djeca primala lijekove od kojih nisu mogli hodati i konstantno im se spavalo, a nekima su lijekovi izazvali vrtoglavicu.

˝Nadzornik mi je rekao da ću primiti injekciju kako bi me smirili. Dva člana osoblja su me zgrabila i doktor mi je dao injekciju uprkos mom protivljenju, a onda su me ostavili na krevetu˝, ispričala je jedna djevojčica.

Drugo je dijete, prenosi Pri.org, izjavilo da je moralo uzimati tablete ujutru, u podne i navečer.

˝Osoblje mi je reklo da su te tablete vitamini koje trebam uzimati da dobijem na težini, ali svaki put je osjećaj bio drugačiji˝.

Maribel Bernardez među prvima je posumnjala da joj dijete drogiraju u Shiloh centru nakon što je preko WhatsApp-a primila video, a što je kasnije i navedeno u medicinskoj dokumentaciji.

˝Bio je potpuno hipnotiziran i letargičan˝, kazala je Bernardez, koja je sada zajedno sa sinom u New Orleansu i traži azil nakon dolaska iz Hondurasa.

Psihijatar Mark J. Mills dostavio je materijal od 420 stranica dječije medicinske dokumentacije i izjava saveznom sudu u Californiji u aprilu ove godine.

˝Ne morate biti super-naučnik u ovom slučaju, čini se da antipsihotičnim lijekovima pokušavaju kontrolirati agitaciju i agresivno ponašanje. Ovakvi se lijekovi ne bi trebali koristiti za kontrolu ponašanja, za to ne trebaju antipsihotici. Ovako nešto radili su u starom Sovjetskom savezu˝.

Mills tvrdi da medicinski podaci uključeni u sudske dokaze ukazuju na nepravilno korištenje lijekova, a upitan o tome kako se djeca osjećaju nakon konzumiranja ovih supstanci, odgovorio je:˝Osjećaju se posrano, kao da su odustali od sopstvene kontrole. Dugoročnije komplikacije su povećanje tjelesne težine i razvoj dijabetesa. Ovi lijekovi nisu benigni˝. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,