Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Nekoliko hiljada ljudi na ulicama Ankare, krenuli prema ambasadi Izraela

Preuzmite sliku

Veliki požar izbio je u ponedjeljak navečer u jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aksa, jednom od najsvetijih mjesta u islamu.

Uzrok požara nije se mogao odmah utvrditi, ali se dogodio nakon upada izraelskih policijskih snaga u prostor džamije tokom incidenta u kojem je povrijeđeno više od 300 Palestinaca. Ranije je došlo do eskalacije nasilja između Palestinaca i izraleskih snaga sigurnosti.

Hamas je objavio da su ispalili nekoliko raketa kao odgovor na nasilje izraelske policije nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa. Nakon toga su se ukjučile sirene upozorenja u Jerusalemu i u blizini granice s Gazom. Iz izraelske vojske su saopćili da je s područja Gaze ispaljeno sedam raketa, a da je jednu od njih presreo njihov protuzračni sistem.

Vezano | Broj stradalih Palestinaca povećao se na 20, među njima desetero djece 

Posljednji izvještaji kažu da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno, od čega je desetero djece.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je mobilizirati svijet kako bi zaustavio izraelski “teror”, u telefonskim pozivima s palestinskim čelnicima.

U pozivima palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu i čelniku Hamasa Ismailu Haniyehu, Erdogan je osudio akcije Izraela i pružio im dodatnu podršku.

U međuvremenu na ulicama Ankare protestvuje sve veći broj građana, koji se prema informacijama tamošnjih medija kreće prema ambasadi Izraela u Turskom glavnom gradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,