Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump otpustio sve ambasadore koje je postavio Obama!

Preuzmite sliku

Nedugo nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp položio zakletvu kao 45. predsjednik SAD, otpustio je sve ambasadore koje je imenovala administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame, bez pripremljenih zamjena, piše “Independent”.

Tramp zahtijeva da ambasadori u svim zemljama svijeta, koje je postavio bivši predsjednik, napuste svoje kancelatije još danas i ne ostavlja mogućnost za produžetak. Njegov tranzicioni tim saopštio je 23. decembra da neće biti izuzetaka i da nijedan ambasador neće ostati na funkciji nakon dana inauguracije. Ova naredba obuhvata oko 80 ambasadora širom svijeta, prenosi Srna. Otpuštanje ambasadora nije neuobičajena praksa novih predsjednika, ali je neuobičajeno da nisu objavljena sva imena budućih ambasadora koji će naslijediti funkcije, što može da oteža odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju “osjetljive” odnose sa Amerikom.

Neke od tih zemalja su Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija. Među nekoliko najavljenih imenovanja nalazi se Niki Hajli, koja će da zamijeni Samantu Pauer na poziciji ambasadora u UN, advokat Dejvid Fridman koji je najavljen kao novi ambasador u Izraelu i guverner Ajove Niki Hajlej koji će biti ambasador u Kini. Prva supruga predsjednika Ivana Tramp nekoliko puta izrazila je želju da postane ambasador SAD u Češkoj.

Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman podržao je ovu inicijativu Trampove supruge. Tramp je preduzeo i prve aktivnosti oko pripreme novog zakona o zdravstvenoj zaštiti o kojem će odlučivati američki Kongres. Predsjednik SAD je imenovao novog sekretara odbrane Džejms Matisa i novog sekretara unutrašnje bezbjednosti John Kellija čije imenovanje treba da potvrdi Senat, piše Reuters. Na internet prezentaciji Bijele kuće predsjednik je objavio da će se strategija SAD o zaštiti životne sredine promijeniti. On ističe da želi da se oslobodi regulative koja opterećuje energetski sektor kao što je Klimatski plan i pravilnih o vodama u SAD koje je nazvao nepotrebnim i štetnim. Istovremeno, predsjednik SAD nije predložio nikakvu alternativnu strategiju na polju zaštite životne sredine niti pominje problem globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,