Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump najavio odlučniju borbu s talibanima

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. obljetnice napada 11. septembra, da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s njima radi potpisivanja mirovnog ugovora, javlja AFP.

– U posljednja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti – istaknuo je Trump na obilježavanju godišnjice napada 11. septembra u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju aviona koje su oteli Al-Kaidini napadači.

Nakon napada 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Američke Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim za koje su tvrdili da je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu, u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao “mirovne pregovore” organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju “nemoć”.

– Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio – čak ne govorim o nuklearnoj sili – dodao je Trump.

Najmanje 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti broj američkih vojnika.

Talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti protiv drugih pobunjenika, “smanjiti nasilje” i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su sve dosad odbijali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,