Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Treća nije bila i sreća: Propao još jedan pokušaj testiranja američkog hipersoničnog projektila

Preuzmite sliku

Veći triput zaredom ove godine američka vojska bezuspješno pokušava provesti test hipersoničnog projektila iz ARRW programa.

Američka vojska po treći put zaredom nije uspjela provesti uspješno testiranje prototipa hipersoničnog projektila iz programa ARRW. Projektil se nije u najnovijem testiranju uspio odspojiti od zrakoplova koji ga je nosio.

Američko ratno zrakoplovstvo testiranje je provelo u srijedu, a razlog zbog kojeg se projektil nije uspio odspojiti od zrakoplova zasad nije poznat, odnosno američka vojska zasad nije objavila obrazloženje. Projektil je zajedno sa zrakoplovom, međutim, sigurno sletio.

15. decembra 2021. godine Odjel ratnog zrakoplovstva pokušao je izvesti test lansiranja AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) iz zrakoplova B-52 Stratofotress, rekao je za The War Zone brigadni general Heath Collins.

Lansiranje je obustavljeno prije odvajanja s nepoznatim problemom. Raketa će se vratiti u tvornicu, a analiza telemetrije i podataka iz nje odmah će započeti. Program će nastaviti s testiranjem leta čim je prije moguće, dodao je.

Program ARRW jedan je od američkih programa razvoja hipersoničnog naoružanja, a iz Pentagona se nadaju da će razvoj tog programa nadjačati ruski i kineski program za razvijanje hipersoničnih projektila. Iz Pentagona se isto tako nadaju da će AGM-183A hipersonični projektil doseći inicijalnu operativnu sposobnost do septembra 2022. godine, no obzirom na već tri neuspješna testiranja zaredom u 2021. godini, taj bi se cilj mogao i pomaknuti dalje.

U aprilu ove godine projektil je zakazao na sličan način, a u julu se uspio odvojiti od zrakoplova, no njegov raketni motor se nije uspio upaliti pa je projektil završio na tlu u slobodnom padu. Srpanjski test američka vojska je ocijenila djelimičnim uspjehom, jer su uspjeli priukupiti barem neke podatke od samog postupka lansiranja. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,