Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tiho i bez medijske pažnje: Američka vojska “nindža bombama” likvidira terorističke vođe u Siriji

Preuzmite sliku

Kad je riječ o likvidaciji terorističkih vođa u Siriji, takozvana “nindža bomba” glavni je izbor američke vojske.

Američka vojska potiho i bez pozornosti javnosti likvidira terorističe vođe u Siriji, a za to imaju i specijalizovano oružje u obliku modificirane rakete zemlja-zrak tipa Hellfire, koja u sebi ima mnoštvo oštrica, otkriva New York Times.

Svjedočeći pred senatskim vijećem za domovinsku sigurnost i vladine poslove, direktor američkog nacionalnog centra za protuterorizam Christopher Miller otkrio je da je u Siriji teroristička skupina koju čini nekolicina veterana Al Kaide i koja se zove Hurras al-Din, trpi stalne gubitke ključnih vođa i operativaca.

Spomenuta modificirana raketa Hellfire AGM-114R9Xv ili skraćeno R9X, imala je veliku ulogu u tome. R9X je posljednji put iskorišten u posebnoj operaciji američkih specijalnih snaga, u kojoj je likvidiran Sayyaf al-Tunsi, organizator planova napada za Al Kaidu i njene podružnice. Raketu je ispalio Reaper dron. R9X korišten je i u junu ove godine, a u napadu su likvidirana dva operativca Hurras al-Dina.

Ubojita američka specijalizovana raketa nosi još i naziv “Nindža bomba” ili “Leteći Ginsu”, a zapravo umjesto klasične eksplozivne bojne glave, ona neprijatelje ubija s oko 50 kilograma metala u obliku šest oštrica.

Njeno postojanje javnosti je prvi otkrio Wall Street Journal u maju 2019. godine. U tom trenutku vjerovalo se da su SAD nindža bombu upotrijebile možda desetak puta.

Razvoj tog oružja započeo je u vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame, kao dio naoružanja koji ima manje šanse ubiti civile.

New York Times piše da su klasične Hellfire rakete s eksplozivnim bojnim glavama više korištene za razbijanje terorističkih većih skupina, dok je nindža bomba “glavni izbor” za likvidaciju vođa i drugih meta visoke važnosti koje putuju same. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje